MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2020-12-04 15:38

MÅNDAG DEN 7 DECEMBER

=====================

- Kina: handelsbalans november kl 4.00

Den kinesiska tillverkningsindustrin har återhämtat sig väl efter pandemin. Exporten ökade 11,4% i oktober och nu väntas en uppgång med 12 procent i årstakt. Importen väntas ha ökat med 6,1%, efter en uppgång med 4,7% i oktober.

"Den starka återhämtningen i kinesisk export som vi sett de senaste månaderna riskerar att dämpas då stigande fall av covid-19 tvingar en del viktiga handelspartners in i nya nedstängningar. Men den inhemska efterfrågan fortsätter återhämta sig, vilket stöttar förväntningarna om starkare import och ökad lånetillväxt", skriver ING.

- Tyskland: industriproduktion oktober kl 8.00

Den tyska industrin har klarat sig relativt väl under pandemin och varit ett draglok i euroområdet. Industrins orderingång ökade med 2,9% i oktober från september.

Industriproduktionen steg 1,6% under september och väntas nu ha ökat med 1,5%.

Commerzbank skriver att det finns goda skäl att se en fortsatt återhämtning under vintern, vilket kan kompensera för nedgången i tjänstesektorn. Dels har tillverkningsindustrin knappt påverkats av den senaste tidens restriktioner. Affärer och skolor är öppna, och vanan att jobba hemma har ökat. Dels har industrin gynnats av uppgången i världshandeln.

"Kinas ekonomi har nu tagit igen nedgången under våren och USA:s ekonomi har också återhämtat sig trots en kraftig uppgång i antalet smittade", skriver Commerzbank.

- RGK: statsbudgetens månadsutfall november kl 9.30

Riksgälden sänkte i oktober sin prognos för lånebehovet i år, men drog upp den något för nästa år. Upplåningen minskas främst i växlar medan höjningen av volymerna i obligationer senareläggs. Osäkerheten ses som klart större än vanligt.

Utfallet för oktober visade ett mindre underskott än väntat, där skatteinkomsterna blev 8 miljarder kronor högre än väntat.

Swedbank konstaterar att utfallet för november blir en första indikator om hur statens finanser påverkats av den andra vågen av pandemin. Riksgäldens prognos är ett överskott på 20,5 miljarder kronor.

"Dock fångade Riksgälden inte riktigt upp den andra vågen i sina prognoser och vi räknar med en något sämre utveckling för statens finanser den närmaste tiden med bland annat lägre skatteinkomster, men också en del coronarelaterade utgifter som kan börja öka igen", skriver Swedbank.

Antalet ansökningar för kortidspermitteringar ökade något i november och konsumtionen har vikt nedåt, men arbetsmarknaden är fortsatt stabil och industrin håller öppet.

- SCB: produktionsvärdesindex oktober kl 9.30

En första bredare indikation om hur det fjärde kvartalet gått, efter att BNP ökade med 4,9 procent under tredje kvartalet. Ny smittspridning och restriktioner kan dämpa tjänstesektorn och en del ser farhåga för att BNP faller under årets sista kvartal. KI:s barometerindikator har däremot stigit i oktober och november, inte minst för tillverkningsindustrin, och PMI har hållits uppe på höga nivåer.

- Riksbanken: protokoll från policymötet 25/11 kl 9.30

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan, och protokollet lär inte visa på någon djupare diskussion om alternativa beslut i de frågorna.

Ledamöterna var däremot oeniga om beslutet att utöka och förlänga tillgångsköpprogrammet, +200 miljarder kronor till och med slutet av 2021; Anna Breman ville i stället att programmet skulle utökas med 100 miljarder kronor under andra halvåret 2021, medan Martin Flodén ville att Riksbanken i stället borde utlova att penningpolitiken skulle förbli expansiv så länge det behövs utan att vid mötet besluta om köpbelopp för andra halvåret 2021. Protokollet kan förhoppningsvis ge mer klarhet om hur ledamöterna argumenterade om QE-programmet.

Eventuellt kan protokollet också bringa klarhet i frågan om huruvida återköp och kupongutbetalningar ska inkluderas i ramen för tillgångsköpprogrammet eller inte. Riksbankens besked i frågan har inte varit entydiga; vid presskonferensen efter räntebeskedet var budskapet från riksbankschefen Stefan Ingves att det ska göras utöver rambeloppet, men vid en senare analytikerträff var Martin Flodén lika tydlig med att återköp ska inkluderas i rambeloppet. Flodén fick också understöd av Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik. Så frågan är vem marknaden ska tro på, det handlar trots allt om väl över 30 miljarder kronor i förfall under 2021 (bostads- och kommunobligationer).

Frågan är om protokollet kan ge någon bättre vägledning, men ekonomerna på Danske Bank är skeptiska: "Vår tolkning av dessa förbryllande budskap är att frågan om återinvesteringar troligen inte har diskuterats och att inget formellt beslut har fattats än".

Stefan Ingves bekräftade i någon mån Danske Banks misstankar, om att ett beslut inte har fattats, i samband med ett anförande den 1 december, då han också antydde att det handlar om små förfall 2021. Det var dock inte så länge sedan som Riksbanken betraktade tillgångsköp för 30 miljarder kronor som en kraftfull penningpolitisk åtgärd.

TISDAG DEN 8 DECEMBER

=====================

- EMU: BNP (def) 3kv kl 11.00

Den tredje versionen av BNP, där det preliminära utfallet visade en god uppgång på 12,6% under kvartalet. Blir ett ingångsvärde till det mycket tuffare fjärde kvartalet, där farhågan finns att euroområdet kan visa negativ tillväxt.

- Tyskland: ZEW-index december kl 11.00

Stämningsläget försämrades i november med oro för konsekvenserna av den andra coronavågen. Det framåtblickande indexet väntas nu ha stigit från 39 till 44, medan nulägesbedömmingen antas fortsätta ned från -64,3 till -65,5.

Unicredit tror på en uppgång.

"Den främsta triggern tror vi är nyheterna om ett snart stundande vaccin mot covid-19 och det åtföljande rallyt på aktiemarknaderna", skriver de.

ONSDAG DEN 9 DECEMBER

=====================

- Tyskland: handels- och bytesbalans oktober kl 8.00

Exporten steg 2,3% under september, och Commerzbank ser en uppgång med 1,0% under oktober.

- SCB: aktivitetsindikatorn oktober kl 10.00

En annan indikation om läget innan coronasituationen försämrades igen. Ska efterlikna BNP men med klart mindre underlag. Steg i september med 1,2% under månaden.

TORSDAG DEN 10 DECEMBER

=======================

- Norge: KPI november kl 8.00

Kan vara en indikation inför svenska utfallet senare under dagen. Den norska inflationstakten har legat relativt stadigt de senaste månader och var 1,7% i oktober, medan kärninflationen steg något till 3,4% i oktober.

- SCB: KPI november kl 9.30

KPIF-inflationen väntas ha sjunkit från 0,3 procent i oktober till 0,1 procent i november. Om energipriserna räknas bort väntas däremot inflationstakten ligga kvar på 1,1 procent.

Analytikerna framhåller att osäkerheten är extra stor denna gång då SCB kan tvingas imputera vissa priser, till exempel för utrikes resor.

Konsensusprognosen är densamma som Riksbankens prognos från den penningpolitiska rapporten den 26 november. Riksbanken har under pandemin tonat ned enskilda KPIF-utfall och i stället fokuserat på krishantering, men också framhållit att de inte vill se inflationsförväntningarna börja sjunka.

- USA: KPI november kl 14.30

Pandemin och den efterföljande dämpade efterfrågan har dämpat inflationen, som fortsatt ligger klart under Feds mål.

KPI väntas nu ha ökat med 0,1% under månaden medan inflationstakten spås ligga kvar på 1,2%. Även kärninflationen antas vara oförändrad på 1,6%.

- EU: toppmöte inleds

Mötet torsdag-fredag väntas hantera frågan om Polen och Ungern, som blockerar återhämtningsfonden på 750 miljarder euro men även långtidsbudgeten.

Ordförandelandet Tyskland har tryckt på för att försöka hitta en politisk lösning som alla kan leva med, medan EU-kommissionen hotat att runda dessa länder och gå vidare med övriga 25 i en separat uppgörelse.

Andra ämnen för mötet är en nystart för relationen med USA, klimatmål för 2050 och eventuellt brexit.

- ECB: räntebesked kl 13.45, pressträff kl 14.30

Tillväxten har bromsat in i spåren av nya restriktioner samtidigt som inflationen fortsatt är låg. ECB-rådet var redan vid förra mötet tydliga med att de skulle "rekalibrera" policyn (läs: öka stimulanserna) vid decembermötet, då de även har tillgång till nya prognoser. Dessa lär bekräfta behovet av stimulans.

Även om ett vaccin är på gång väntas ekonomin under en längre tid tyngas av pandemins effekter, och det finns osäkerhetsmoment som EU:s återhämtningsfond och brexit.

Konsensusprognosen pekar mot att QE-programmet PEPP utökas med 500 miljarder euro till 1.850 miljarder euro och förlängs med ett halvår till slutet av 2021. Det blir också nya och mer förmånliga långa lån, TLTRO. Däremot väntas inte ECB sänka räntan.

"Slutet på hälsokrisen som nu tycks inom räckhåll 2021 innebär inte slutet på den ekonomiska krisen. ECB kommer troligen kommunicera sin beredskap att säkra att vägen till fullständig återhämtning fortsätter få stöd av gynnsamma finansiella förhållanden", sade Philippe Gudin på Barclays till Bloomberg News.

FREDAG DEN 11 DECEMBER

=======================

- USA: Michiganindex (prel) december kl 16.00

Hushållens förtroende har hållits relativt väl uppe under hösten, även om indexet sjönk i november. Nu väntas en liten förbättring från 76,9 till 77,0.

Conference boards mätning sjönk till 96,1 i november från 101,4 i oktober.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -