På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
SVAG AVSLUTNING PÅ VECKAN, TESLA NEDÅT, S&P500 -0,7% (Direkt)

2020-11-20 22:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade dagen brett nedåt på fredagen. Allt fler faktorer pekar numera på att ytterligare samhällsrestriktioner står för dörren, vilket sprider oro då den ekonomiska återhämtningen riskerar att dröja. Elbilsföretagen fortsatte att uppmärksammas av placerare.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,8 procent till 29.263. S&P 500 tappade 0,7 procent, till 3.558, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk 0,4 procent till 11.855.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, tycker att pandemilåneprogrammen har varit en god hjälp under viruskrisen, och han är besviken över att Trump-administrationen valt att avsluta vissa delar av utlåningen. I en intervju med Reuters på fredagen meddelade Steven Mnuchin att de återkrävda faciliteterna inte kommer försvinna utan finnas kvar för att rekapitalisera Fed om så behövs.

Smittspridningen i USA fortsätter att öka och för torsdagen rapporterades rekordsiffran 187 tusen nya fall, enligt CNBC.

Bland fredagens bolagsnyheter uppmärksammades flertalet elbilsproducenter.

Teslas senaste modell, Model Y, har fått betyget "ej rekommenderad" av amerikanska Consumer Reports på grund av problem med pålitligheten. Tesla hamnade på näst sista plats i magasinets test. Produktionen av Model Y startade i början av 2020 och modellen väntas bli bolagets bäst säljande. Aktien, som på torsdagen stängde upp 2,6 procent, sjönk 1,9 procent.

Sektorkollegan Ayro, som utvecklar och anpassar kompakta elfordon utifrån särskild behovsbild, rusade i stället drygt 30 procent på fredagen. Även kinesiska tillverkaren Nios aktie steg, upp 1,6 procent, och har därmed adderat drygt 90 procent under den senaste månaden.

Vidare på fordonsfronten har Loop Capital inlett bevakningen av vätgas- och elfordonsutvecklaren Nikola med rekommendationen köp. Riktkursen är satt till 35 dollar. Värt att noterat är att aktien har pressats märkbart det senaste halvåret i spåren av turbulens kring bolagets grundare och numera före detta styrelseordförande Trevor Milton, som lämnade bolaget i september i år. Aktien steg 0,6 procent till 26:38 dollar under volatil handel.

Läkemedelsbolaget Pfizer, som tillsammans med tyska Biontech kommit längst i loppet om att färdigställa ett vaccin mot covid-19, har nu lämnat in en nödansökan till amerikanska läkemedelsverket FDA. Aktierna steg 1,4 respektive 9,6 procent.

Även Moderna och Zoom, som varit relativvinnare under pandemin, handlades upp på fredagen. Aktierna var båda upp drygt 5,5 procent.

Sportmode- och utrustningstillverkaren Nike höjde kvartalets utdelning med 12 procent jämfört med föregående kvartal. Därmed är 2020 det nittonde året i rad som bolaget höjt utdelningen. Nike-aktien lyfte 0,8 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 3 punkt till 0,82 procent.Pfizer - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -