ENERGI
HAVSVINDKRAFTEN SKA BLI 25 GÅNGER STÖRRE TILL 2050 - EU (Direkt)

2020-11-19 15:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den havsstående vindkraften inom EU ska om 30 år ha blivit 25 gånger sin nuvarande storlek, enligt ett förslagsutkast från EU-kommissionen som presenterades av vice ordförande Frans Timmermans på torsdagen.

Den aktuella nivån inom EU är för närvarande 12 gigawatt, men ska stegvis utökas till 300 gigawatt år 2050, alltså med faktor 25. I ett första steg till 2030 ska kapaciteten ha femfaldigats till 60 megawatt.

"Strategin blir en win-win för klimatet och ekonomin. Vi gör vår energiförsörjning grön och vi stöttar europeiska verksamheter, skapar jobb, skyddar den biologiska mångfalden och minskar utsläppen", säger Frans Timmermans.

Frans Timmermans lyfter fram att över 90 procent av den nuvarande havsvindenergikapaciteten i världen kommer från EU-bolag och att över 40 procent av den globala vindkraften till havs utvinns i EU:s egna vatten.

Det är således "en enorm marknad" för EU att breda ut också globalt. Strategin begränsas dock i det större perspektivet inte till vindkraft utan kommer också inbegripa satsningar på andra former av förnybar energi från bland annat sol och grön vätgas.

Projektet uppskattas kräva investeringar om 800 miljarder euro och förhandlingar om paketet kommer nu vidta i EU-parlamentet, som godkänt den så kallade "gröna given" i stort. Delar av investeringarna kommer att hämtas från EU:s återhämtningspaket, där klimatvänliga satsningar värda 750 miljarder euro ska lyfta blockets ekonomi ur coronapandemins spillror.

Komplikationer för att få ut paketet i ekonomin har dock tillstött den senaste veckan sedan Ungern och Polen lagt in veto mot fonden på grund av att Europaparlamentet skärpt kraven på att medlemsländer följer rättsstatsprinciper för att få ta del av EU-stöd.

Bild: Frans Timmermans Twitter

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Eolus Vind B - I dag

{point.key}

Ørsted - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -