ENERGI
ROLLS-ROYCE SATSAR PÅ SMÅSKALIG KÄRNKRAFT (Direkt)

2020-11-11 09:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska flygplans- och båtmotortillverkaren Rolls-Royce satsar på småskalig kärnkraft i ett samverkansavtal med flera andra bolag i energisektorn, framgår av ett pressmeddelande.

Projektet ämnar upprätta småskaliga kärnreaktorer i så väl Storbritannien som på andra platser i övriga världen.

I beskrivningen av projektet adresserar Rolls-Royce tidigt frågan om konstruktionskostnader, något som varit en av de största orsakerna till att kärnkraften hamnat på efterkälken bakom andra energislag i kampen om en koldioxidfri framtid.

De småskaliga vattenreaktorerna kommer ha en verkningstid på 60 år och ge 440 megawatt. För att minimera konstruktionstid- och kostnad är kärnkraftverken modulbaserade och möjliga att sätta ihop på 500 dagar. Målkostnaden för ett verk är 1,8 miljarder pund.

"Vart och ett av de småskaliga kärnkraftverken kommer förse nät med tillräcklig elektricitet för att förse en stad med 450.000 hushåll under 60 år. Den första enheten kommer stå klar inom 10 år efter första ordern och därefter kommer fabriken kunna producera två enheter per år. Om vi utökar antalet fabriker kan fler kraftverk också tillföras snabbare för att möta ökad brittisk och internationell efterfrågan", säger SMR-konsortiets vd Tom Samson.

Kärnkraftverken kommer upprättas av det Rolls-Royce-ledda konsortiet för att därefter avyttras till energibolag.

Enligt ett uttalande från konsortiet, som getts namnet SMR (förkortning av "Small Modular Reactor"), kan projektet skapa över 40.000 nya heltidsarbeten. Projektet kräver dock grönt ljus från brittiska regeringen.

Några av de övriga parterna i projektet är den franska ingenjörsfirman Assystem, den nederländska byggkonsultfirman Koninklijke BAM Groups dotterbolag BAM Nuttall och det brittiska byggbolaget Laing O'Rourke Group.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Studsvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -