FINANS
ÖKNING AV INKASSOÄRENDEN HAR STANNAT AV, ENLIGT ENKÄT (Direkt)

2020-10-27 12:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska krisen till följd av coronapandemin har inte blivit lika hård som befarat och de svenska hushållens betalningsförmåga bedöms nu ligga på ungefär samma nivå som för tre månader sedan.

Det visar en undersökning gjord bland Sveriges inkassoföretag, på uppdrag av branschorganisationen Svensk Inkasso.

Många har fått sämre ekonomiska förutsättningar under krisen och inkassobolagen har sedan i våras rapporterat att hushållen fått allt svårare att betala räkningar i tid, samtidigt som antalet inkassoärenden har ökat. Men siffrorna från årets tredje kvartal visar att den negativa utvecklingen tycks vara bruten, då antalet inkassoärenden var lägre än väntat.

"Inför tredje kvartalet trodde många på ett ökat antal inkassoärenden men det verkliga utfallet är att för de allra flesta bolag ligger antalet på ungefär samma nivå. Det är förstås positivt och kan tyda på att krisen inte slagit lika hårt på privatekonomin som befarat", säger Fredrik Engström, ordförande vid Svensk Inkasso, i en kommentar.

Osäkerheten finns dock kvar – sex av tio inkassoföretag tror att årets sista kvartal kommer att visa en ökning av antalet krav.

I undersökningen, som genomfördes mellan 8 och 22 oktober hos Svensk Inkassos medlemsföretag, framkom att sex av tio inkassoföretag uppger att hushållens betalningsförmåga är på ungefär samma nivå som under andra kvartalet. Fyra av tio uppgav att fler skuldsatta hör av sig för att hitta lösningar i sina ärenden, och sex av tio räknar med att antalet ärenden kommer att öka under fjärde kvartalet.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -