LÖNEAVTAL
FACKEN INOM INDUSTRIN SÄGER NEJ TILL BUD (NY) (Direkt)

2020-10-20 13:39

(tillägg: från fjärde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facken inom industrin säger nej till medlarnas bud, medan arbetsgivarna säger ja.

Det skriver Facken inom industrin samt arbetsgivarna inom industrin i pressmeddelanden på tisdagen.

Förslaget är löneökningar på 4,5 procent på 29 månader.

Facken inom industrin skriver att avtalsvärdet är oacceptabelt lågt.

"Den pågående återhämtningen av ekonomin och utvecklingen av konkurrenskraften ger stöd för en löneökningstakt väsentligt högre än vad hemställan anger", skriver de.

Dessutom saknar medlarnas hemställan nödvändiga avsättningar till system för arbetstidsförkortning, deltidspension/flexpension och vab-tillägg på de avtalsområden där det krävs och en låglönesatsning för LO-förbunden.

För att en slutlig hemställan ska kunna antas av Facken inom industrin måste avtalsvärdet vara "väsentligt högre", skriver de.

Nu väntar slutförhandlingar och slutlig hemställan innan den 31 oktober då nuvarande avtal löper ut.

Industriarbetsgivarna konstaterarar att lönebudet ligger på en mycket hög nivå och absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av.

"Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå", säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Han säger att det är avgörande att parterna nu sluter ansvarsfulla avtal, givet att vi befinner oss i en djup lågkonjunktur med nästan en halv miljon arbetslösa.

En stor del av industrin och näringslivet har det fortfarande väldigt tufft. Stämningsläget i stålindustrin och delar av skogsindustrin är sämre än normalt och vi har fortfarande ett stort antal anställda i korttidsarbete.

Teknikarbetsgivarna säger också ja.

"Nivån är utmanande med tanke på covid-19-pandemin. Vi lever med omfattande osäkerhetsfaktorer i världshandeln med stor risk för bakslag i ekonomin", säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

Coronakrisen gör att vi i Sverige har i grunden livskraftiga företag med mycket låg betalningsförmåga, och det måste avtalet ta hänsyn till.

"Den ekonomiska återhämtningen har mattats av betydligt, nya restriktioner till följd av smittvågor är inte längre bara en risk utan ett faktum. Samtidigt ser vi behovet av att träffa avtal som kan utgöra en stabiliserande kraft på en osäker arbetsmarknad", säger Tomas Undin.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -