På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP PÅ NYTT STIMULANSHOPP (Direkt)

2020-10-19 10:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger svagt i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med noteringarna vid svensk stängning på fredagen.

Förnyat hopp om finanspolitiska stimulanser i USA bidrar till ett något ökat riskintresse på förmiddagen. Representanthusets talman Nancy Pelosi talade i helgen positivt om chanserna att få till ett paket med Republikanerna.

Hon talade i helgen om en "48-timmars deadline" som löper på ut på tisdagen, och även om det är oklart vad som händer därefter utan avtal ska hon och finansminister Steven Mnuchin i alla fall ha nya samtal på måndagen.

Måndagen inleddes annars med ett brett statistikpaket från Kina, där BNP för tredje kvartalet inte riktigt levde upp till förväntningarna men där samtidigt oväntat stark industriproduktion och detaljhandel i september åtminstone visade att kvartalet avslutades starkt.

Kinas BNP steg 4,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma kvartal 2019. Tillväxttakten ökade därmed från 3,2 procent andra kvartalet men det var ändå något under väntade 5,2 procent.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att de positiva delarna i BNP-statistiken vad att tillväxten har breddats och blivit mindre beroende av investeringsstimulanser. Ekonomerna ser också positivt på att tillväxten accelererade i slutet av kvartalet.

Industriproduktionen steg 6,9 procent i september jämfört med september 2019, väl över väntade 5,8 procent. Detaljhandeln ökade samtidigt 3,3 procent, över väntade 1,8 procent.

Den europeiska makrodataagendan är relativt tunn på måndagen, med Eurostats publicering av byggproduktionen i augusti som möjlig fokuspunkt. Däremot ska en rad ECB-ledamöter tala, och fokus riktas då kanske främst mot chefen Christine Lagardes tal klockan 14.20. Chefekonomen Philip Lane ska också hålla ett välkomstanförande vid samma event.

Brittiska pund stärks mot dollarn så här långt på måndagen, vilket antyder att marknadsaktörer inte har gett upp hoppet om ett avtal mellan Storbritannien och EU trots brittiska signaler om att dörren har stängts på fredagen.

Bloomberg News rapporterade på söndagen om att britterna ska vara redo att "vattna ur" premiärminister Boris Johnsons brexitlagstiftning, något som enligt nyhetsbyråns källor skulle ge nytt liv till förhandlingarna.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt knappt 2 öre starkare mot euron än på fredagseftermiddagen.

Den svenska makroagendan är tunn på måndagen men enligt Ekot ska åtminstone arbetsmarknadens parter få ett första bud från medlarna i dag, och enligt uppgifterna vill medlarna ha svar redan på tisdagen.

På tisdagen ska också finansutskottet hålla en utfrågning om Riksbankens penningpolitik, Stefan Ingves och Henry Ohlsson svara för Riksbankens räkning.

Amerikanska statspappersräntor stiger något på måndagen, drivet av förnyade förhoppningar om att ett nytt stimulanspaket ändå kan vara inom räckhåll.

Även den amerikanska makrodataagendan är tunn på måndagen. Däremot ska flera Fedledamöter tala, däribland John Williams, klockan 13.00, Jerome Powell, klockan 16.00, och Richard Clarida, klockan 17.45.

        måndag kl 10.00 (fredag kl 16.15)
       ===================================
USD/SEK  8:8345 (8:8373) EUR/USD  1:1722 (1:1729)
EUR/SEK  10:3478 (10:3654) USD/JPY  105:39 (105:30)
Ty obl 2  -0,78  (-0,78) Ty obl 10  -0,62  (-0,63)
US obl 2   0,16  (0,14) US obl 10  0,77  (0,74) 
Sv obl 2  -0,40  (-0,40) Sv obl 10  -0,16  (-0,17)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -