SVERIGE
FÖRSÄMRAT VIRUSLÄGE UTGÖR RISKER FÖR EKONOMIN - ING (Direkt)

2020-09-30 14:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det försämrade virusläget i Europa utgör risker för den svenska ekonomin. Hur stor spridningen av covid blir på hemmaplan och hur hårt som "kärnexportländer" drabbas kommer att avgöra hur stark som den fortsatta ekonomiska återhämtningen blir.

Det skriver ING i en analysuppdatering.

"Covid-19 ökar igen runtikring Europa. Runtom kontinenten börjar länder återinföra restriktioner som höjer sannolikheten för en förnyad inbromsning i det fjärde kvartalet. Allt detta utgör onekligen utmaningar för den svenska ekonomin. Men Sverige har klarat sig relativt väl under den inledande fasen av pandemin och det finns anledningar att tro att den nästa delen av återhämtningen ekonomiskt också blir relativt solid", skriver ING.

Tappet för svensk BNP bedöms bli omkring 3,5 procent för 2020. Det är en prognos nära KI som på onsdagen drog upp sin BNP-prognos till -3,4 procent för innevarande helår. ING framhåller att den ekonomiska nedgången i Sverige inte ser ut att bli så farlig som först befarats. Därmed kan inte heller Riksbanken tänkas sänka sin ränta till minusnivå.

För svensk ekonomi riskerar dock en på nytt utökad nivå av virusfall återigen försämra hushållskonsumtionen. Men utvecklingen i exempelvis Frankrike och Spanien indikerar samtidigt att beteenden till viss mån kan förändras.

"Med en ny topp i Sverige kan utläggen på sociala aktiviteter (som dippade noterbart under pandemin trots avsaknaden av en fullskalig nedstängning) ändå tänkas påverkas i mindre utsträckning", bedömer ING.

Som en liten och öppen ekonomi är Sverige starkt beroende av export. De enskilt största handelspartnerna, som andra nordiska länder och Tyskland, har dock än så länge en relativt lugn virusutveckling under inledningen av hösten.

"Detta pekar mot en mer stabil efterfrågemiljö för svensk export under vintern och till skillnad mot den tidigare fasen av pandemin har större störningar i leveranskedjor blivit mindre av en risk", skriver ING.

Fabriksstängningar i större skala, till skillnad från läget med mer storskaliga nedstängningar i våras, kan inte tänkas upprepas även om andra sociala sektorer i Europa på nytt stänger, för ING fram.

Så länge som virusläget hålls under hyfsad kontroll tror ING att det svenska arbetsmarknadsläget lugnt och stadigt fortsätter att förbättras. Utan en allvarlig försämring i pandemiläget bedöms även den positiva trenden på bostadsmarknaden hålla i sig.

"SEB:s Boprisindikator har visat en positiv trend under de senaste månaderna och vi räknar med att detta fortsätter om antalet virusfall kan kontrolleras", skriver ING.

I och med avsaknaden av en total "lockdown" i Sverige var också påverkan på bostadsmarknaden relativt beskedlig under våren trots de höga hushållsskuldnivåerna.

"Svenskarna kunde fortsatt flytta men liksom på andra ställen har trender som ökat hemmaarbete gjort att köpares prioriteringar ändrats som ett resultat av pandemin", skriver ING.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -