BOMARKNAD
MÄKLARE RÄKNAR MED ÄNNU ETT STARKT KVARTAL (Direkt)

2020-09-30 15:00

STOCKHOLM (Direkt) Fastighetsmäklare räknar med en fortsatt stark bostadsmarknad under årets sista kvartal.

Det visar Mäklarsamfundets kvartalsvisa undersökning Mäklarinsikt, enligt ett pressmeddelande.

"Sommarens bostadsmarknad var betydligt hetare än vanligt och allting tyder på att det kommer att fortsätta så även under årets tre sista månader. Många mäklare tror på oförändrat utbud av villor och bostadsrätter, stark efterfrågan och fortsatta prisökningar. Undersökningen visar också att en stor del av kåren ser snabba försäljningar på sin lokala marknad", säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

På bostadsrättsmarknaden räknar nu 26 procent av mäklarna med stigande priser under det fjärde kvartalet, en ökning från 12 procent föregående kvartal. 9 procent räknar med sjunkande priser, ned från 16 procent. Övriga 64 procent tror på oförändrade priser.

På småhusmarknaden räknar 46 procent av mäklarna med stigande priser, en ökning från 30 procent. 3 procent tror på sjunkande priser, upp från 2 procent föregående kvartal. 52 procent räknar med oförändrade priser.

"Att bostadsmarknaden så här långt är oberörd av den pågående coronakrisen beror i hög grad på att räntorna förväntas vara låga under lång tid och att de som gör affärer är de som redan äger sitt boende, medan de som förlorat jobbet ofta är unga och mer sällan äger sitt boende. Det fördjupar den generationsklyfta som redan finns på svensk bostadsmarknad och ökar ojämlikheten", säger Björn Wellhagen och efterlyser åtgärder för att hjälpa förstagångsköpare in på marknaden.

Vad gäller efterfrågan stiger andelen som tror på ökad efterfrågan på bostadsrätter, till 31 procent från 16 procent föregående kvartal. På småhusmarknaden tror 55 procent av mäklarna på ökad efterfrågan under det fjärde kvartalet, en uppgång från 42 procent.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -