ANDERSSON
STORA SATSNINGAR BEHÖVS, "LJUSÅR" FRÅN ÖVERHETTNING (Direkt)

2020-09-30 14:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen har inte ändrat sin syn på den makroekonomiska utvecklingen sedan höstbudgetens prognoser färdigställdes.

Det sade finansminister Magdalena Andersson på onsdagen vid en tillställnings anordnad av SEB.

Hon svarade på en fråga på om hon blivit mindre negativ om utvecklingen de senaste veckorna. Konjunkturinstitutet var i den prognos som de presenterade på onsdagen mindre pessimistisk än de tidigare varit. KI reviderade upp sin BNP-prognos för 2020 till -3,4 procent, från -4,8 procent i prognosen den 13 augusti. För 2021 höjdes BNP-prognosen till +3,6 procent, från +3,4 procent.

"Vi har inte ändrat vår syn på den makroekonomiska utvecklingen", svarade finansministern.

Hon fick också en fråga om de stora finanspolitiska satsningar som nu görs verkligen behövs.

"Vår bedömning är att vi både i år och nästa år befinner oss i en mycket djup lågkonjunktur, och då finns det poänger med att stimulera", sade Andersson.

Hon ser inga överhettningsrisker, "tvärtom är vi väldigt långt ifrån ett normalt resursutnyttjande och ljusår från överhettning".

En annan fråga var om det finns någon gräns för hur mycket regeringen kan låna för budgetsatsningar och svaret från finansministern var att det är "väldigt svårt att veta".

"Men vi har goda marginaler till någon 'tipping point' när man lånar för mycket", tillade hon och betonade att det är skattebetalarnas pengar och därför måste man vara varsam med vad pengarna används till.

Magdalena Andersson sade vidare att hon tror att det faktum att det svenska samhället inte stängde ner lika mycket som andra länder liksom att vi haft "ekonomiska muskler" förklarar varför svensk ekonomi utvecklats bättre än på andra håll.

Samtidigt konstaterade hon att Sverige är ett väldigt exportberoende land och att det därför är viktigt hur andra länder klarar sig.

Hon tillade att pandemin inte är över och att det därför inte går att redan nu dra slutsatser om vad som fungerat bäst. Regeringen har aldrig vägt ekonomin mot hälsofrågor

Finansministern avböjde att svara på om hon tycker det är bra att centralbanker världen över, inklusive Riksbanken, nu köper upp statsobligationer.

"Det är jag tyvärr förhindrad att svara på, då skulle jag bli KU-anmäld", svarade hon.

Hon sade samtidigt att det är "unikt att vi från finanspolitiken tar ett sådant stort ansvar för att föra landet ur krisen".

På en fråga om hon funderar på att återinföra fastighetsskatten upprepade Magdalena Andersson vad hon tidigare svarat - att om det ska göras måste det göras i samband med en större skattereform och "då göras med stor varsamhet för enskilda hushåll".

Hon upprepade också att den nuvarande fastighetsavgiften inte är okomplicerad och att det finns en inbyggd rabatt för folk som bor i stora fina villor, en slags "rikemansrabatt".

För att bygga Sveriges ekonomi stark på lång sikt är det viktigt att satsa på "det gröna och det digitala", enligt finansministern.

Hon uttryckte också oro för utvecklingen i vissa länder i södra Europa och sade även att hon är "väldigt, väldigt bekymrad över den politiska utvecklingen i USA".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -