LAGARDE
OSÄKER ÅTERHÄMTNING, REDO AGERA VID BEHOV (Direkt)

2020-09-28 15:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ekonomin är fortsatt bräcklig och behöver policystöd.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde inför EU-parlamentet på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

Hon sade att även om den ekonomiska aktiviteten återhämtade sig under tredje kvartalet så är denna återhämtning "ofullständig, osäker och ojämn". Konsumtionen har stigit men konsumenterna är fortsatt tveksamma på grund av risken för att förlora jobbet. Företagens investeringar har stigit men väntas tyngas framöver av svag efterfrågan och stor osäkerhet.

Permitteringsstöd och lånegarantier har varit viktiga medel för att minska osäkerheten och dämpa inverkan från pandemin.

Euroområdets BNP väntas minska med 8,0 procent i år och först i slutet av 2022 nå BNP-nivån från före krisen. Styrkan i återhämtningen är i mycket beroende av utvecklingen i pandemin och framgångarna med att hejda viruset.

"Hälsokrisen kommer att fortsätta att tynga den ekonomiska aktiviteten och utgör nedåtrisker för de ekonomiska utsikterna", sade hon.

Inflationen väntas var negativ kommande månader, vilket återspeglar lägre energipriser, starkare euro och tillfälliga momssänkningar i Tyskland.

ECB har vidtagit flera åtgärder för att stötta ekonomin under krisen, med ökad likviditet och tillgångsköp via PEPP.

I en osäker miljö så kommer ECB-rådet att noga övervaka inkommande information, inklusive utvecklingen i växelkursen, vad gäller dess inverkan på de medelfristiga inflationsutsikterna.

"Rådet är fortsatt redo att justera alla sina instrument på lämpligt sätt för att säkra att inflationen rör sig mot målet på ett uthålligt sätt, i linje med åtagandet om symmetri", sade hon.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -