EQT
IX-FOND KÖPER AFFÄRSOMRÅDE FRÅN CHR HANSEN OM 800 MLN EUR (Direkt)

2020-09-28 07:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EQT:s IX-fond avser köpa det danska livsmedels- och bioteknikbolaget Chr Hansens affärsområde "Natural Colors". Affärens värde uppgår till 800 miljoner euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Natural Colors, med huvudkontor i Danmark, nämns som en global ledare inom naturliga ingredienser för livsmedelsfärgning. Affärsområdet har ungefär 650 anställda och har växt organiskt med cirka 9 procent per år under de senaste fem åren. Bolagets omsättning uppsteg till 224 miljoner euro för helåret 2018/2019.

Affärsområdet Natural Colors underliggande marknad stöds av "gynnsamma" sekulära megatrender, så som ökad konsumentmedvetenheten kring hälsa och miljö, den pågående övergången från syntetiska färgkomponenter till naturliga ingredienser samt en växande efterfrågan på hållbar och växtbaserad mat, heter det.

Natural Colors färgingredienser består enbart av naturliga frukt- och grönsakskoncentrat.

"EQT kommer stödja den organiska tillväxten i Natural Colors existerande marknader samt förvärvsexpansion på den mycket fragmenterade marknaden för livsmedelsfärgning", skriver bolaget, och pekar särskilt på ambitionen om att bygga på och stärka Natural Colors nuvarande strategi om fortsatt organisk tillväxt - med särskilt fokus på marknaderna i USA samt Asien.

Mauricio Graber, vd för Chr Hansen, är övertygad om att EQT kommer bli en bra ägare av Natural Colors.

"Under processen har det blivit tydligt att EQT visade den starkaste övertygelsen om potentialen i verksamheten och det högsta engagemanget för den framtida utvecklingen av det", kommenterar Mauricio Graber i pressmeddelandet.

Transaktionen är föremål för sedvanliga villkor och godkännande från myndighet och förväntas vara klar under första halvåret 2021.

I samband med transaktionen väntas EQT IX-fonden vara investerad mellan 15-20 procent av den tänkta storleken.

Nordea är en av de banker som kommer agera finansiell rådgivare till EQT.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


EQT - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -