RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, STÄRKT USD BLEV VECKANS SLUTPUNKT (Direkt)

2020-09-25 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl USA som Europa avslutade veckan något lägre, medan dollarn stärktes mot euro och yen. Börserna var överlag på minus.

På väg in i fjärde kvartalet börjar investerare se mer till varningsflaggor, vilket hejdar en vidare börsuppgång.

"Vi har riskerna med valet (i USA), covid och finanspolitiken. Och vad gäller ekonomiska data har vi haft de lätta uppgångarna under tredje kvartalet och vi vill vara säkra på att momentum inte försvinner", sade Seema Shah på Principal Global Investors till Wall Street Journal.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter lägre, medan den tioåriga amerikanska statsobligationen sjunkit 1 punkt till 0,66 procent.

Fredagens makroagenda var relativt tunn. Data från ECB visade att takten i låneökningen till företag och hushåll var oförändrad i augusti. Penningmängden (M3) ökade 9,5 procent, ned från 10,1 procent föregående månad.

En mätning från italienska ISTAT visade att såväl företagens som hushållens förtroende steg i september.

Kanske kan en mer balanserad hantering av den nya smittovågen hejda ett nytt fall i förtroendet, tappat momentum är annars ett tema på sistone.

"Denna vecka gav bevis för att den ekonomiska återhämtningen stannar av och att aktiviteten i tjänstesektorn faller. Och då raden av virusrestriktioner bara går i en riktning så finns det en växande risk för att den V-formade återhämtningen omvandlas till en W-återhämtning", skrev Capital Economics.

De noterade att sentimentsindikatorer från tjänstesektorn visar utplaning, liksom turismsektorn där många tycks ställa in utlandsresor oavsett destination. Det finns också en överhängande risk att regeringarna kommer att öka sina åtgärder för att dämpa virusspridningen.

Det kommer troligen inte att bli nya nationella nedstängningar men en lärdom från Sverige är att hushåll och företag drar ned på konsumtion och produktion även om staten inte tvingar dem till det.

Totalt sett innebär detta nedåtrisker mot deras BNP-prognos. De spår +10 procent i EMU under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, men en kontraktion fjärde kvartalet ser alltmer möjligt ut, skrev Capital Economics.

Fokus riktas närmast mot nästa veckas inflationsutfall för september, efter den mycket låga inflationen i augusti (om än påverkad av momssänkningar och reor). En del bedömare tror att ECB vid sitt möte i december kan tvingas utöka sina tillgångsköp ytterligare för att få upp inflationen mot målet.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade på fredagen att inflationen i euroområdet inte är där ECB vill att den ska vara, och öppnade för att likt Federal Reserve tillåta en inflation över målet en tid för att kompensera för inflation under målet en tid.

För att få upp inflationen mot målet överhuvudtaget har ECB fortsatt gott om utrymme att agera.

"Tvivla inte på vår beslutsamhet att agera så mycket som krävs, och vår kapacitet att agera", sade han enligt Bloomberg News.

I USA ökade orderingången på varaktiga varor med 0,4 procent i augusti jämfört med månaden före, väntat var +1,5 procent. Exklusive transportsektorn steg orderingången 0,4 procent, under väntade 1,2 procent. Juliutfallet reviderades upp något.

Order på kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin steg 1,8 procent i augusti. Leveranserna i denna kategori steg samtidigt 1,5 procent. Detta efter en uppgång med 2,5 respektive 2,8 procent.

Demokraterna i representanthuset uppges arbeta på ett stimulanspaket i samma storleksordning som det i mars, men sådana förslag har varit på gång tidigare utan att komma någon vart i kongressen.

Flera Fed-ledamöter har i veckan betonat vikten av att finanspolitiken ger fortsatt stöd, ett budskap som upprepades på torsdagen av Fed-chefen Jerome Powell.

Han och finansminister Steven Mnuchin lyfte även fram att det finns hundratals miljarder dollar i oanvända medel från tidigare stödpaket som kan omfördelas för att hjälpa hushåll och näringslivet.

Annars är valet en faktor med osäker utgång som rycker närmare. Enligt en Reuters/Ipsos-enkät 11-16 september är det helt jämnt i Florida, medan Joe Biden leder över Donald Trump med 3 procentenheter i Pennsylvania och 5 i Wisconsin och Michigan, några av de viktigaste delstaterna i valet.

Svenska data visade att utlåningen till hushållen ökade med 5,2 procent i augusti, oförändrad takt från föregående månad. Bostadslånens ökningstakt sjönk till 5,3 från 5,4 procent medan månaden före.

Svenska räntor sjönk något i linje med övriga Europa, medan kronan tappade ytterligare 3 öre till 9:14 mot dollarn och 2 öre till 10:63 mot euron. Sett till hela veckan rör det sig om en försvagning på 35-40 öre mot dollar och euro. Den norska kronan har haft en liknande resa och tappat cirka 40 öre till 11:14 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -