POWERCELL
BRÄNSLECELL I SLUTFÖRD JUNGFRUFÄRD MED VÄTGASPLAN (Direkt)

2020-09-25 15:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bränslecellsutvecklaren Powercells teknik var en möjliggörare i det vätgasplan som på torsdagen genomförde en världsunik jungfrufärd, framgår av ett pressmeddelande.

Brittiska Zero Avia genomförde flygningen med ett 6-sittsigt flygplan drivet av Powercells bränslesystem MS-100 som en "central del av drivsystemet", skriver bolaget.

"Det här visar att bränsleceller och vätgas är en väl fungerande lösning som på allvar kan bidra till den omställning mot mer hållbart flygande som är ett måste om vi skall klara att hantera klimatkrisen", säger Karin Nilsson, tillförordnad vd för Powercell.

Flygningen var åtta minuter lång och planet nådde en höjd av cirka 300 meter (1.000 fot) och en hastighet av drygt 180 kilometer per timme (180 knots), skriver Powercell.

"De enda utsläppen från planet var den vattenånga som uppstår när vätgasen omvandlas till elektricitet i bränslecellen", skriver det svenska bränslecellsbolaget.

Flygplanstillverkaren Airbus var tidigare i veckan ute och tillkännagav att tre olika designskisser just nu utvecklas för att möjliggöra klimatneutrala kommersialiserade flygplan med vätgas som primär energikälla på marknaden senast 2035.

Bränslets utsläppsrisk föreligger i stället i framställningen av vätgasen, som tillkommer genom elektrolys.

Elektrolysen måste ske i en elektrolysör som drivs av grön energi, alltså sådan som är utvunnen ur vatten-, vind- eller solkraft. Flera nordiska bolag har positionerat sig i sektorn och Danmark har gått i bräschen med statliga satsningar på så kallade vätgasöar, där vind- och solkraft ska möjliggöra produktion av bränslet.

Utöver Powercell har också flera andra nordiska börsbolag positionerat sig inför den expansion av vätgasindustrin som nu väntar, på vätgasproduktionssidan Nel och Metacon och på bränslecellssidan Cell Impact och Impact Coatings. Så väl EU:s medlemsländer som flera andra stater som Japan och Sydkorea har aviserat stora satsningar med riktade investeringsprogram ämnade att utveckla vätgasenergin och ta projekt från försöksstadiet till full kommersialisering.

Aktiekurser i sektorn har dock dragits ned kraftigt på börsen de senaste veckorna sedan problem uppstått kring den amerikanska vätgaslastbilsutvecklaren Nikola, som anklagas för att ha överdrivit den egna tekniska utvecklingen och prestandan i de fordon som är på väg mot serietillverkning. Ett partneravtal med Nikola har bidragit till att göra Nels aktie särskilt illa drabbad de senaste två veckorna, då börsvärdet tappat omkring 25 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Metacon - I dag

{point.key}

Cell Impact - I dag

{point.key}

Impact Coatings - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -