FINGERPRINT
INGEN PROGNOS MEN 2021 STARTSKOTT FÖR KORTEN - VD (Direkt)

2020-09-25 14:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fingerprint Cards ger inga detaljerade prognoser kring marknadsutvecklingen fram till 2026, men uppger att nästa år blir startskottet för marknaden för biometriska betalkort.

Det säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson i en uppföljningsintervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter att bolaget på torsdagen publicerat sina långsiktiga antaganden kring marknadsstorleken och bolagets marknadsandelsmål.

Aktiemarknaden tog emot beskeden negativt och FPC-aktien handlades ned 14 procent på torsdagen. Marknadsantagandena och andelsmålen gällde år 2026, men frågan är hur vägen dit ser ut?

"Vi ser helt klart att de första storbankerna lanserar i år och de här stora bankerna rör sig nu med stora mängder. Det blir volymår nästa år för korten och det blir startskottet för den här industrin nästa år", säger Christian Fredrikson.

Vad innebär volymår?

"Det är miljontals sensorer nästa år vi talar om, men exakt hur många vet ingen än."

Bedömningen som Fingerprint Cards gör är att det år 2026 levereras cirka 6 miljarder betalningsverktyg årligen, däribland kontaktlösa betalkort. För biometriska sensormoduler räknar bolaget med en total adresserbar marknad på cirka 3 miljarder enheter per år, och bolagets mål är att vara ledande på marknaden med en andel på cirka 50 procent.

Totalt sett pratar Christian Fredrikson om att efterfrågan på fingeravtryckssensorer för närvarande är stark i marknaden och han säger att bolaget har fler order än vad det kan leverera.

"Vi ger inte några finansiella prognoser, men vi ser ljust på vår framtid här, på vägen till 2026 också", säger han.

Bakgrunden till varför Fingerprint Cards gick ut med sina marknadsbedömningar på torsdagen var att bolaget i egenskap av marknadsledare ville ge sin syn på den långsiktiga marknadsutvecklingen nu när biometrin är på väg in i nya områden. Många har efterfrågat marknadsbedömningar från bolaget och flera andra i industrin har gett prognoser kring hur de ser på marknadsutvecklingen.

"Den andra orsaken är att vi är en underleverantör i industrin och vi måste kommunicera hur vi ser på marknadspotentialen till leveranskedjan så att aktörerna i industrin kan bygga upp kapaciteten", förklarar Christian Fredrikson.

Förutom begynnande kortvolymer nästa år räknar Fingerprint Cards också med att pc-segmentet kommer att börja bidra 2021. Fingerprint Cards totala intäkter nästa år kommer emellertid till störst del fortfarande utgöras av kapacitiva sensorer till smartphones och den marknaden håller på att återhämta sig nu, enligt Christian Fredrikson.

I år väntas den totala smartphonemarknaden sjunka 10-20 procent, bland annat som en följd av covid-19, men nästa år ser bättre ut.

"Den växer säkert nästa år. Dessutom växer kapacitiva sensorer inom den totala marknaden, vilket är positivt. Vi tar också marknadsandelar på kapacitiva", säger han.

År 2026 räknar bolaget med att marknaden för kapacitiva sensorer för smartphones uppgår till omkring 800 miljoner enheter. Här är Fingerprints ambition att öka sin andel till omkring 40 procent. Även marknaden för "in-display" fingeravtryckssensorer väntas växa och uppgå till omkring 600 miljoner enheter, men här ligger Fingerprints ambition på att ta en marknadsandel på upp till 20 procent.

"Vår ambitionsnivå lägre för in-display, vi inser att vi är sent ut i den marknaden. Sedan ser vi att det är en tillbakagång till den kapacitiva marknaden", säger Christian Fredrikson.

Fingerprint Cards har presenterat sin optiska sensor FPC1610 för in-display-marknaden, men ingen smartphone har lanserats med den sensorn. Målet var tidigare att de första telefonerna med den sensorn skulle lanseras under 2019.

Vad är det som har gått fel?

"Dels har priserosionen inom in-display varit ännu snabbare än väntat. Sedan har vi inte tekniskt nått den säkerhetsnivå som vi måste ha i relation till vårt ledarskap inom just säkerhet och det finns flera konkurrenter på området", säger han utan att vilja säga när bolagets optiska sensor kan vara med i någon kommersiell lansering.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -