EU-TOPPMÖTE
VÄNTAS PRESSA CYPERN OM BELARUS-SANKTIONER (Direkt)

2020-09-25 15:02

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-toppmötet på torsdag-fredag väntas sätta Cypern under hård press för att gå med på sanktioner mot Belarus.

Cypern har hittills blockerat dessa sanktioner i väntan på att EU också inför sanktioner mot Turkiet på grund av turkiska provborrningar i cypriotiskt vatten.

Brexitförhandlingarna väntas inte spela en stor roll på toppmötet. Men osvuret är bäst med tanke på att en avgörande förhandlingsrunda hålls under nästa vecka.

I övrigt ska de 27 EU-ledarna diskutera industripolitik, digitalisering och inre marknaden. Dock lämnas de svåra besluten om vägval till senare.

EU-toppmötet den 1-2 oktober har skjutits upp från 24-25 september eftersom en säkerhetsvakt till ordföranden Charles Michel testade positivt för covic-19.

På fredagen fick Charles Michel besked att även hans andra covidtest var negativt. Därmed kan det uppskjutna toppmötet hållas.

Den extra veckan kommer att användas för att öka trycket mot Cyperns president Nicos Anastasiades om Belarus-sanktioner. Santidigt förs samtal med Turkiet.

Många EU-ledare är frustrerade över att ett sanktionsbeslut mot Belarus dröjer. Men enhällighet gäller i utrikespolitiska frågor.

Cypern försäkrar att man står bakom sanktionerna, men vill inte släppa kopplingen till sanktioner mot Turkiet.

Samtidigt vill övriga EU inte bestraffa Turkiet nu eftersom de grekisk-turkiska samtalen gör framsteg. Toppmötets diskussion om Turkiet väntas pågå långt inpå torsdagskvällen.

Övriga utrikespolitiska frågor tas upp tidigare på torsdagen.

Kina väntas inte bli något större diskussionsämne, bara en rapport från videotoppmötet den 14 september med president Xi Jinping. Ett investeringsavtal EU-Kina före årets slut är möjligt, men mycket arbete återstår, var en slutsats då.

Beträffande Ryssland kommer EU-ledarna att diskutera förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. EU-ledarna är eniga när det gäller att fördöma mordförsöket och behålla nuvarande sanktioner.

Den kontroversiella tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2 kan komma att tas upp.

På fredagen ska brexit egentligen bara bli en kort informationspunkt på toppmötet. Men positiva eller negativa signaler från veckans förhandlingsrunda kan sippra in till EU-ledarna.

Ännu är inga nya rundor planerade efter nästa veckas. I stort sett återstår bara en månad innan en överenskommelse måste vara i hamn för att få det på plats till årsskiftet.

Huvuduppgiften för EU-toppmötet på fredagen - om inte Turkietdiskussionen spiller över - är industripolitik och inre marknaden.

Utkastet till slutsatserna, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av, är i stort sett redan överenskomna mellan EU-länderna.

De stridsfrågor som finns kommer att avgöras senare. Det gäller dragkamper mellan förespråkare av mer protektionism och statlig styrning, som Frankrike, och förespråkare av mer frihandel och friare marknader, som nordliga länder.

I utkastet balanseras EU:s mål att nå "strategisk autonomi" inom viktiga områden med att också vara "en öppen ekonomi".

Efter att coronakrisen har uppdagat svårbarheter bör EU identifiera strategiska beroendeförhållanden inom känsliga industriella områden, som hälsovård. EU bör diversifiera produktion och leveranskedjor, lyder utkastet.

EU bör även "utveckla nya industriallianser, inklusive råvaror, medicinsk utrustning, mikroprocessorer, säkra telenät, koldioxidsnåla industrier, och industrimoln och plattformar", enligt utkastet.

En annan åtgärd är att fortsätta satsa på gemensamma projekt som batteritillverkning och mikroelektronik.

På det digitala området ska EU stärka sin förmåga att sätta sina egna regler och utveckla strategisk kapacitet och infrastruktur.

För att snabba på utbyggnaden av 5G ska alla EU-länder lämna in sina planer för utrullning före årets slut till kommissionen.

När det gäller inre marknaden kommer EU-ledarna att betona behovet att den fungerar normalt igen så snart som möjligt.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -