BANK
ECB NÄRMARE ETT BESLUT ATT ÅTER TILLÅTA UTDELNINGAR - BN (Direkt)

2020-09-18 13:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB rör sig närmare ett beslut att tillåta bankerna i euroområdet att återuppta sina utdelningar.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

I samband med att pandemin bröt ut i våras så uppmanade ECB bankerna att upphöra med utdelningar tills vidare för att stärka kapitalbasen och bibehålla utlåningen.

Inom ECB:s styrelse för bankövervakning, supervisory board, ökar nu uppfattningen att en förlängning av denna avrådan, som i praktiken varit ett förbud, skulle göra mer skada än nytta. En risk är att en förlängning skulle skada investerarnas förtroende för banker som är välkapitaliserade och har en stark position.

ECB har sagt att de ska göra en ny översyn i december. Beslutet kommer troligen att fattas utifrån indikatorer om den ekonomiska utvecklingen, volymer på utlåningen i samband med helger och om bankerna har avsatt tillräckligt med medel för eventuella kreditförluster 2021.

Yves Mersch, ledamot av ECB-direktionen, sade den 11 september att ECB:s rekommendation om utdelningar är, och måste förbli, "exceptionell och temporär". Om inte läget då har förmörkats bör de återgå till normal praxis.

I USA har Federal Reserve tillåtit banker att göra utdelningar och återköp till en viss nivå, men överväger nu att förlänga dessa restriktioner.

Finskflaggade Nordeas styrelse har under september beslutat om att inte genomföra en utdelning före årsskiftet, trots en stark kapitalisering, med anledning av ECB:s besked.

Den svenska Finansinspektionen har förväntat sig att bankerna avvaktar med utdelningar till i vart fall efter årsskiftet. Generaldirektören Erik Thedéen sade tidigare i september att när väl "den exceptionella osäkerheten om coronakrisens påverkan på samhällsekonomin har klarnat, ser Finansinspektionen inte hinder för att lönsamma och välkapitaliserade banker återupptar normala utdelningar".

"Men där är vi inte i dag, och vi ser inte att vi kommer att nå dit under hösten", fortsatte han under Fastighetsdagen.

Bland annat till följd av oro för sådant som kreditförluster och utdelningsmöjligheter är Nordea nära 10 procent lägre sedan årsskiftet. SEB har tappat 7 procent under 2020, SHB A har fallit mer än 20 procent. Swedbank är den enda av storbankerna på plus, upp knappt 4 procent.Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -