CONCORDIA
FÖRBÄTTRAT RESULTAT 2 KV, SPÅR LÄGRE RATER 2H JMF 1H (Direkt)

2020-08-13 13:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rederiet Concordia redovisar ett ebitda-resultat om 114 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (53,3).

Totala intäkter blev 301 miljoner kronor (253).

Resultat efter skatt uppgick till 28,3 miljoner kronor (-39,2), motsvarande 0:59 krona per aktie (-0:82).

"För tankmarknaden kännetecknades det andra kvartalet 2020 av en mycket stark inledning, följt av en betydligt svagare avslutning. Bakom den starka inledningen stod ett rekordlågt oljepris, vilket bidrog till en kraftigt ökad handel med olja - trots att den faktiska oljekonsumtionen till följd av det nya coronaviruset minskat avsevärt", kommenterar vd Kim Ullman.

För återstoden av 2020 räknar Concordia med att en minskad oljeproduktion (om än successivt stigande), i kombination med lageruttag i konsumtionsländerna och minskade raffinaderivolymer, kommer resultera i en fortsatt dämpad efterfrågan på tanktransporter - med lägre rater än första halvåret som följd.

För Concordias egen del väntar också en period av ökat underhåll.

"Att förutsäga hur efterfrågan på tanktransporter kommer utvecklas under 2021 är givetvis svårt, men vi tror att successivt lättade restriktioner, återstartade ekonomier, massiva stödprogram och normaliserade lagernivåer kommer bidra till en snabbare återgång till läget 'pre-corona' än vad många först trodde - vad gäller såväl konsumtion av olja som efterfrågan på tanktransporter", skriver vd.

Till de positiva drivkrafterna hör även en mycket låg nettotillväxt i tankflottan. I slutet av juli 2020 uppgick orderboken i produkttanksegmentet till 6 procent av den totala tankflottan - nära hälften jämfört med snittet för de senaste tio åren.

"I nuvarande läge läggs det heller i princip inga nya beställningar, vilket borgar för att den låga tillväxttakten successivt förlängs", skriver Kim Ullman.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -