RÄNTOR/VALUTOR
FÖRBÄTTRAT SENTIMENT, GULDET FORTSATTE FALLA (Direkt)

2020-08-11 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor handlades uppåt under tisdagen och vid svensk stängning var tioårsräntan 3 punkter högre. Även europeiska räntor var överlag upp där den tyska tioårsräntan var upp kring 5 punkter. Kronan handlas svagare mot både dollarn och euron. Investeringshumöret har vägt å det bättre under tisdagen där de flesta börser lyste grönt vid svensk stängning.

Att sentimentet skulle vända till negativt ser inte ut att ske trots att en överenskommelse om ett nytt stimulanspaket i USA fortfarande är osäkert och att antalet virusfall globalt har nått en ny milstolpe på 20 miljoner konstaterade fall.

En indikator på vad investerare anser om marknaderna är hur priset på guld rör sig, där det bättre investeringshumöret har dragit ner priset till 1.950 dollar per uns. När det råder mer osäkerhet tenderar priset att stiga.

Commerzbank skrev i en kommentar att de förväntar sig att guldpriset kommer att fortsätta sjunka och menade att ädelmetallen var övervärderad och att investerare nu hämtar hem sina vinster från sina affärer.

Förväntningarna bland tyska investerare och analytiker steg i augusti enligt ZEW:s månatliga undersökning.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till 71,5 i augusti jämfört med 59,3 i juli och slog därmed analytikers förväntningar på ett index på 58,0.

Index över nuläget sjönk till -81,3 från -80,9 föregående månad. Väntat här var ett index på -68,8.

Oxford Economics skrev i en kommentar att utfallet speglar deras förväntningar om att den ekonomiska återhämtningen sannolikt avtog till följd av nya lokala restriktioner samt fortsatt låg efterfrågan. Däremot indikerar investerarnas förväntningar en ökad optimism om återhämtningen. De förväntar sig att andra mätningar såsom PMI och Ifo-index också stiger i augusti.

Euron stärktes som en reaktion på utfallet och rörde sig nära 1:18 mot dollarn.

Saxo Bank sade i en kommentar till eurons senaste uppgång att valutan inte lär stiga till mer än 1:19 mot dollarn och att den kan falla så lågt som 1:16 och menar att uppgången främst beror på spekulationer om att dollarn kommer att vara svag.

Statistik från Storbritannien visade att arbetslösheten höll sig oförändrad på 3,9 procent.

Pundet försvagades som en reaktion till arbetslöshetsstatistiken men återhämtades senare mot eftermiddagen och höll sig vid 1:31 mot dollarn. Brittiska räntor handlades upp med 3-6 punkter till den svenska stängningen.

Annan statistik visade att index för förtroendet bland amerikanska småföretag sjönk till 98,8 i juli jämfört med 100,6 föregående månad, enligt National Federation of Individual Business (NFIB).

NFIB skrev i en kommentar att sommaren har varit utmanande för många småföretag som arbetar hårt för att hålla verksamheten i gång och överleva, och det återstår mycket jobb för att få företagen tillbaka till förkrisnivåer.

"Även då delstaterna åter öppnar, så är försäljningen ofta lägre på grund av affärsrestriktioner, krav på social distansering och en fortsatt dämpad villighet hos konsumenterna att gå ut och mingla med allmänheten", skrev NFIB.

Annan statistik från USA visade att producentpriserna steg 0,6 procent i juli, jämfört med föregående månad. I årstakt sjönk producentpriserna med 0,4 procent. Väntat var att priserna skulle ha stigit 0,3 procent i månadstakt samt backat med 0,7 procent i årstakt.

USA-räntor handlades likt svenska och europeiska uppåt till den svenska stängningen kring 1-9 punkter. Den amerikanska tioårsräntan handlades vid 0,64 procent.

Här hemma var makroagendan tunn där morgonen bjöd på julidata från Mäklarstatistik som visade att bostadsrättspriserna steg 1 procent under månaden medan de svenska villapriserna ökade 2 procent.

Senare på morgonen publicerade SCB sin arbetskraftsundersökning för det andra kvartalet som visade att arbetslösheten ökade, medan andelen sysselsatta och antalet arbetade timmar sjönk.

Svensk krona har försvagats mot dollarn och handlades vid 8:74. Mot euron har kronan också försvagats sedan måndagseftermiddagen och handlades vid 10:29.

Dollarn stärktes mot både yenen och euron.

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -