RÄNTOR/VALUTOR
LITE SVAGARE USD, TRUMP AGERAR PÅ EGEN HAND (Direkt)

2020-08-10 06:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna avslutade förra veckan svagt upp efter jobbrapporten, med den tioåriga statsobligationen på 0,57 procent. Dollarn har tappat något mot såväl euro som yen under måndagen, medan Asienbörserna är blandade med små nettorörelser. Handeln är tunnare då Japan och Singapore har helgstängt.

Fokus ligger på de misslyckade förhandlingarna i USA:s kongress, där Donald Trump nu gått vidare med egna åtgärder från Vita huset. Det gäller bland annat ett förnyat extra arbetslöshetsstöd om totalt 400 dollar per vecka och uppskjutna löneskatter.

Osäkerhet råder bland om finansieringen och

Demokraterna har krisisterat åtgärderna som svaga och inte förenliga med konstitutionen, men är samtidigt redo att åter förhandla. Även Vita huset indikerar beredskap till nya samtal om det finns kompromissvilja.

Vissa ser Trumps åtgärder som juset ett steg i förhandlingarna, men med en okänd tidslinje.

"Om vi ser att Vita huset har inställningen att de inte vill förhandla förrän efter valet, då tror jag vi kommer att få se en rad nedreviderade BNP-prognoser i spåren av minskad konsumtion och uppgång i arbetslösheten från september och året ut", skrev Andrew Tyler på JPMorgan i en kommentar enligt Reuters.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade på söndagen att det är olyckligt att samtalen i kongressen har kollapsat, och betonade att ett det är avgörande att ett nytt stimulanspaket kommer på plats. Finanspolitiken har varit betydelsefull för att stötta ekonomin under krisen.

"Den fortsätter att vara viktig eftersom vi inte fått kontroll över virusets spridning… Allmänhetens förtroende är verkligen viktigt och ytterligare ett stimulanspaket är otroligt viktigt", sade han till CBS News.

Antalet smittade i USA ligger nu över 5 miljoner.

Ett annat osäkerhetsmoment är relationerna mellan USA och Kina, där Donald Trump flaggat för åtgärder mot WeChat och TikTok, och dess ägare. Trump vill se framgångar för sitt "fas ett"-handelsavtal med Kina men har samtidigt skärpt tonläget mot landet inför presidenvalet.

En uppdatering av hur avtalet fortlöper sker i slutet på veckan.

"Den stora frågan för marknaderna är huruvida detta agerande äventyrar handelssamtalen mellan USA och Kina den 15 augusti och marknaderna kommer att noga bevaka kinesiska svar", sade Tapas Strickland på National Australia Bank till Reuters.

Australiendollarn har stärkts något mot USA-dollarn medan yuanen gått sidledes. Kina-data visade en något högre inflationstakt än väntat, 2,7 procent i juli, medan producentpriserna sjönk lite mindre än antagits, -2,4 procent i årstakt.

Goldman Sachs noterade enligt Dow Jones att översvämningar stört jordbruket vilket bidragit till högre livsmedelspriser, och kärninflationen (exklusive livsmedel och energi) sjönk till 0,5 procent från 0,9 procent i juni i spåren av svag konsumentefterfrågan. Även den totala KPI-inflationen antas sjunka framöver när grönsaks- och fläskpriserna dämpas.

På måndagens agenda står KPI från Danmark och Norge (svensk KPI kommer på onsdag), samt hushållens konsumtion från SCB. I USA väntas arbetsmarknadsdata i form av JOLTS.

Senare i veckan kommer bland annat tyska ZEW-index, svenska inflationsförväntningar, USA-KPI och Kina-data över industriproduktion och detaljhandel.

             måndag kl 6.20 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    8:7394  (8:7631)  EUR/USD    1:1795  (1:1764)
EUR/SEK   10:3115 (10:3082)  USD/JPY    105:79  (105:95)
Jp obl 2    -0,12   (-0,12)  Jp obl 10    0,01    (0,01)
Ty obl 2    -0,68   (-0,69)  Ty obl 10   -0,51   (-0,52)
US obl 2     0,14    (0,12)  US obl 10    0,57    (0,54) 

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -