RÄNTOR/VALUTOR
FÖRSIKTIGT POSITIVT EFTER TRUMP-ORDER (Direkt)

2020-08-10 16:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nya veckan inleddes med ett begränsat positivt risksentiment sedan USA-presidenten Donald Trump skrivit under exekutiva order för att förlänga vissa lättnadsåtgärder i spåren av pandemin. På valutamarknaden stärktes den svenska kronan något mot dollar och euro.

"Marknaden beslutade sig för att fira Trumps senaste exekutiva orders som är utformade för att kringgå blockaden i kongressen angående coronaviruslättnader", sade Connor Campbell på Spreadex till Dow Jones.

Börserna inledde veckans handel med viss uppgång och tysk tioårsränta var dock ned 1 punkt till -0,53 procent. Amerikansk motsvarighet, som steg från nivå nära 0,50 procent som lägst i förra veckan efter den något högre sysselsättningsökningen än väntat i juli, handlades vid måndagens svenska räntemarknadsstängning på 0,55 procent.

Efter de misslyckade förhandlingarna i USA:s kongress valde Donald Trump att gå vidare med egna åtgärder, bland annat ett förnyat extra arbetslöshetsstöd om totalt 400 dollar per vecka liksom uppskjutna löneskatter. Medan osäkerhet rådde om bland annat finansieringen kritiserade Demokraterna åtgärderna samt angav att de är oförenliga med konstitutionen. Partiet var samtidigt redo att åter förhandla och även Vita huset verkade vara beredda till nya samtal om en kompromissvilja finns.

"Om vi ser att Vita huset har inställningen att de inte vill förhandla förrän efter valet, då tror jag vi kommer att få se en rad nedreviderade BNP-prognoser i spåren av minskad konsumtion och uppgång i arbetslösheten från september och året ut", skrev JP Morgans Andrew Tyler i en analys, enligt Reuters.

Euro/dollar var uppe vid 1:18 på måndagsmorgonen men nådde inte över nivån utan höll sig sedan strax under denna. Swissquote ansåg att fundamenten inte stöder en fortsatt förstärkning för euro mot dollar efter den nivån. Enligt dem har positioneringen i euron blivit väl hög medan "spekulativa korta positioner i dollarn är på decennie-högsta".

"Det finns en ökad möjlighet till en skarp uppsideskorrektion i dollarn", trodde Swissquote.

På hemmaplan visade SCB:s hushållskonsumtionsstatistik på en nedgång om 5,8 procent i juni mot samma månad 2019 tyngt av restauranger, caféer och hotell. Jämfört med i maj var ökningen 2,9 procent. Arbetsförmedlingens veckostatistik pekade mot en fortsatt arbetslöshetsnivå om 9,2 procent.

Svenska räntor uppvisade beskedliga rörelser på måndagen medan svensk krona stärkts 3 till 4 öre mot euro och dollar vid fredagens svenska stängning till 10:28 respektive 8:72. Svensk mot norsk krona handlades kring 1:03.

På måndagen höll sig den norska kronan kvar just över 9-strecket mot dollarn trots att kärninflationen i landet steg till 3,5 procent i juli från 3,1 procent i juni.

Detta var klart över förväntan framhöll Handelsbanken i en snabbkommentar med påpekande att både konsensus och Norges Bank har räknat med att inflationen skulle ligga kvar kring juni-nivån under det tredje kvartalet.

"Allt annat lika indikerar detta en uppjustering av räntebanan", fortsatte banken.

Dansk kärn-KPI, exklusive bland annat energi, ökade 1,0 procent mot juli 2019 efter +0,9 procent i juni. Nordea noterade att högre priser på semesterresor och cigaretter tryckte upp den danska inflationen och att uppåttrenden kan fortsätta med en dansk inflation som är högre än euroområdets.

Svensk inflation väntas ha avtagit i juli efter det överraskande höga utfallet i juni, enligt Swedbank. Statistiken för inflationen väntas till mitten av veckan.

"Vårt estimat räknar med en stor inverkan från reor i juli efter starka prisökningar i maj och juni", skrev Swedbank angående klädhandeln. Norska och danska klädpriser höll dock uppe väl, som en uppåtrisk, påpekade banken.

Från euroområdet visade Sentix index över investerarförtroendet en ökning till -13,4 i augusti från -18,2 i juli. Oxford Economics tog detta som ett tecken på den gradvisa återhämtningen i regionen.

I euroområdet skrev den franska centralbanken i sin månadsrapport att återhämtningstakten i landets ekonomi avtar. Franska medier citerade under måndagen ministern Jean-Baptiste Lemoyne som uppgav att landets turistindustri förlorat 30 till 40 miljarder euro i intäkter på grund av coronaviruset. Turismen drar in 180 miljarder till Frankrike, inklusive 60 miljarder från utlandsturister, skrev Dow Jones.

Danske Bank skrev i en analys att flera länder i Europa ser ut att brottas med lokala till regionala virusutbrott under semestertiderna. Flera länder uppvisar ett något högre antal fall, om än det är för tidigt att kalla det en andra våg. Mer allvarliga virusutbrott riskerar att bromsa Europas ekonomiska återhämtning på samma sätt som skett i USA, befarade banken.

Den amerikanska statistikagendan var relativt beskedlig på måndagen utöver Jolts som oväntat visade på en ökning i antalet lediga jobbplatser till 5,9 miljoner i juni, från 5,4 miljoner i maj. Senare i veckan står amerikansk KPI på agendan.

Kinesisk inflationstakt var 2,7 procent i juli, högre än väntat. Yuan handlades strax under 7-strecket mot dollar medan spänningarna mellan USA och Kina är ett latent hot.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -