SEB
GÖR BEDÖMNING I UTDELNINGSFRÅGAN NÄR TIDEN KOMMER - VD (Direkt)

2020-07-15 12:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SEB kommer att göra en bedömning i utdelningsfrågan när tiden kommer.

Det sade SEB:s vd Johan Torgeby under frågestunden vid presentationen av delårsrapporten för det andra kvartalet.

SEB har sagt att banken tills vidare inte betalar ut någon utdelning till aktieägarna för 2019, men har hållit dörren öppen för att göra det senare i år.

Branschen uppmanades först att vara försiktig och åtminstone inte betala utdelningar före den 1 oktober. Nu debatteras i sektorn ifall den synen bör utsträckas till resten av året.

"Där står vi", sade SEB-chefen och noterade att vissa uttalanden har uppmanat till en förlängning av utdelningsstoppet medan andra säger att det inte är nödvändigt i nuläget, utan att man kan avvakta och se hur läget utvecklar sig.

SEB har inte ändrat sitt kapitalmål eller sin utdelningspolicy, framhöll Johan Torgeby.

Banken strävar efter en buffert på cirka 150 baspunkter över myndighetens kapitalkrav. För närvarande är bufferten 410 punkter. Som en reaktion på effekterna från covid-19-pandemin sänkte Finansinspektionen det kontracykliska buffertkravet från 2,5 till noll procent i första kvartalet.

SEB behöver beakta risken för att buffertkravet kan återkomma, uppgav bankledningen vid rapportpresentationen.

En annan fråga som tilldrog sig intresse bland analytikerna var SEB:s kreditförlustreserveringar, vilka var större än vad bedömare hade räknat med enligt Infronts prognossammanställning.

Kreditförlustraden i delårsrapporten handlar än så länge främst om reserveringar snarare än konstaterade fallissemang. Det kan ta ungefär ett år från att man identifierar problem med ett lån till att det blir en konstaterad kreditförlust, noterade vd Johan Torgeby.

"Konkurserna kommer först under 2021", sade han och uppgav att SEB historiskt ofta har varit alltför pessimistiska när banken har gjort reserveringar.

Hur utfallet blir i samband med den rådande coronadrivna konjunkturförsvagningen återstår att se.

En hel del av SEB:s reserveringar har varit relaterade till oljesektorn. Än så länge uppger sig banken inte ha sett en försämring av den bredare tillgångskvaliteten.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -