LUFTHANSA
AVISERAR OMFATTANDE ÅTGÄRDER TROTS STATLIGA LÅNET (Direkt)

2020-06-03 07:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lufthansa fick nyligen ett räddningslån från tyska staten men bolaget behöver fortsatt omstrukturera verksamheten för att möjliggöra återbetalning av lån och räntor så fort som möjligt. Åtgärderna ska också förbereda Lufthansa för en "långsam återhämtning" som nu väntas börja men ta flera år.

Det framgår av bolagets kvartalsrapport som släpptes på onsdagsmorgonen.

Vidtagna kostnadsåtgärder kan bara till viss del väga upp för de negativa effekter som drabbat flyget och lånet från tyska staten om 9 miljarder euro räcker inte för att motverka effekterna från de reserestriktionerna som införts världen över på grund av coronaviruset, framgår av Lufthansas rapport.

Det fria kassaflödet behöver se en akut förbättring för att möjliggöra återbetalning av lån och räntor och ta höjd för en under lång tid framåt pressad resmarknad.

"Global efterfrågan för flyg kommer förbli under efterfrågan från före krisen under flera år. Därför behöver vi komma fram med omstruktureringsprogram i hela bolaget och innovativa lösningar för att komma överens med fack och arbetsråd", säger styrelseledamoten Thorsten Dirks.

Kostnaderna ska friseras "avsevärt" jämfört med från innan krisen, åtgärder som redan inletts med uppsägningar och korttidspermitteringar inom olika enheter. Projekt och utvecklingsarbeten har lagts på is och åtgärdsprogram för både Austrian Airlines och Brussels Airlines har intensifierats med uppsägningar och kapacitetsneddragningar. Dylika åtgärder kommer nu också lanseras i den övriga koncernen.

Återgången till normal verksamhet kommer påbörjas i mitten av juni, då Lufthansa kommer börja flyga omkring 2.000 flighter till drygt 130 destinationer.

Kvartalsrapporten var initialt ämnad för publicering den 30 april, men coronakrisen fick Lufthansa att hålla inne med siffrorna. De mest väsentliga resultaten redovisades dock den 23 april.

Lufthansa redovisar en justerad rörelseförlust (ebit) på 1,2 miljarder euro i första kvartalet, efter engångskostnader och nedskrivningar om totalt drygt 400 miljoner som hänvisas till av krisen orsakade extra kostnader. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder euro. Prognosen för helåret har dragits tillbaka och ingen ny sådan ges i delårsrapporten.

Lufthansa hade vid kvartalets utgång likviditet på 4,3 miljarder euro.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Deutsche Lufthansa AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -