MEKONOMEN
CORONA OCH DATAINTRÅNG TYNGDE RESULTATET - SAMMANF (Direkt)

2020-05-29 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En kombination av coronapandemin och det dataintrång som Meca har utsatts för påverkade Mekonomens rörelseresultat väsentligt under det första kvartalet, enligt vd Pehr Oscarson. Mekonomens utsikter för det andra kvartalet är ljusare än befarat, menar analytiker. Aktien steg på fredagsförmiddagens börs efter en lite skakig inledning.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Minskat resultat. Kvartalets rörelseresultat minskade till 59 miljoner kronor (170) och rörelsemarginalen sjönk till 2 procent (6). Nettoomsättningen gick ned 1 procent och med 2 procent organiskt, medan omsättningen enbart i mars sjönk organiskt med runt 10 procent. Resultatsiffrorna var sämre än väntat och omsättningen strax över vad analytiker räknat med, enligt Infront.

Negativa valutaeffekter. Lika delar lägre volymer samt negativa valutaeffekter och därmed högre inköpspriser under senare delen av första kvartalet förklarar en lägre bruttomarginal på 44,0 procent (45,5). Den kraftiga nedgången av den norska kronan satte ytterligare press på lönsamheten. Mekonomen har infört en rad åtgärder för att mildra effekterna på resultat och kassaflöde, som effektivitetsförbättringar och kraftiga kostnadsbesparingar över hela verksamheten, däribland neddragning av visstidsanställda och konsulter, korttidspermittering och arbetstidsförkortning, minskade marknadsföringsaktiviteter och förhandlingar om lägre lokalhyror.

Spår förbättrad lönsamhet mellan första och andra kvartalet. Mekonomen förväntar sig en väsentligt försämrad nettoomsättning och rörelsemarginal under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året. Bolaget hänvisar till coronapandemin samt effekter av det dataintrång som Meca har utsatts för. Samtidigt väntas Mekonomens lönsamhet förbättras avsevärt från första kvartalet, när de införda åtgärderna börjar ge effekt från april, tillsammans med en förväntad återhämtning av bolagets mest inflytelserika valutor.

Återhämtning i maj. Nettoomsättningen minskade med omkring 17 procent i april, påverkat av både dataintrånget under första halvan av månaden och covid-19. I maj återhämtade sig försäljningen märkbart i de flesta av Mekonomens marknader, med undantag för Polen som befinner sig i en senare fas av samhällets nedstängning jämfört med Norden. Mekonomen har också i början av maj höjt priserna kraftigt i Norge för att kompensera för den svagare norska kronan, kompletterat av ytterligare justeringar av priserna i Sverige.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


MEKO - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -