Lannebo Sverige Plus
Köp i Tele2, Dometic och Epiroc för Lannebo Sverige Plus i april (Finwire)

2020-05-29 11:42
Fonden Lannebo Sverige Plus steg 14,8 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 8,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,5 procent och är därmed sämre än index som har minskat 11,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Martin Wallin & Robin Nestor.

"April inleddes med fallande aktiekurser och fortsatt ökat antal sjukdomsfall av Covid-19 i många geografier. Under andra veckan vände dock trenden och vi kunde skönja en stagnation av nya fall i USA och en minskning i Italien och Spanien. Förhoppningen om att toppen på första vågen av Covid-19 är bakom oss tillsammans med spekulationer om hjälpande läkemedel och stora finanspolitiska stimulanser bidrog till ökad riskvilja", skriver förvaltarna.

Under månaden rapporterade flera av fondens innehav, vilket visade på vinster som översteg marknadens förväntningar. Den negativa försäljningsutvecklingen beskrivs ha hanterats väl genom kostnadsbesparingar och förbättrad effektivitet.

Både Veoneer och Autoliv steg kraftigt i april med uppgångar om 32 respektive 26 procent.

"Under senare tid har Veoneer renodlat sin verksamhet och sålt av verksamheter inom bromssystem i Kina och USA samt delat upp Zenuity, som var bolagets joint venture med Volvo Cars. Med anledning av förändringarna har kassapositionen stärkts och uppgår till 970 miljoner euro samtidigt som det negativa kassaflödet minskats för kommande år. För helåret väntas även investeringar och kostnader för forskning och utveckling minska mot föregående år", skriver förvaltarna.

I den negativa vågskålen återfinns Swedbank och SEB som utvecklades svagare än marknaden med nedgångar om 4 respektive 5 procent.

De största köpen under månaden gjordes i Tele2, Dometic och Epiroc.

Fondens tre största innehav per utgången av månaden var SEB, Nokia och Nordea med portföljvikterna 6, 5,7 respektive 5 procent.


[Tabell 1]

Victor Carlén
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lannebo Sverige Plus - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -