Huawei
Huaweis finanschef förlorade i domstol - utlämningsprocess till USA kan fortskrida (Finwire)

2020-05-28 07:22
Utlämningsfallet av Huaweis finanschef Meng Wanzhou till USA kommer att fortsätta sedan en domstol i Vancouver sagt att brotten hon anklagas för i USA även utgör ett brott i Kanada. Det rapporterar bland annat CNN.

Wanzhou, som greps på en kanadensisk flygplats i slutet av 2018 på begäran av USA, står anklagad för sanktionsbrott genom affärer med Iran och bankbedrägeri. Det senare avser att hon ska ha vilselett banken HSBC om Huaweis relation med ett företag i Iran.

Wanzhous gripande är en känslig fråga. Förutom sin höga ställning inom bolaget är hon även dotter till grundare Ren Zheng. Gripandet har även lett till reaktioner på politisk nivå.

Domen i Vancouver fick direkt mothugg av kinesiska ambassaden i Kanada som sade att Kanada bistår USA i dess ansträngningar att slå ner på Huawei och andra kinesiska techbolag.

Domen mot Wanzhou säger inget om Wanzhou är skyldig eller oskyldig i frågan, utan att hennes agerande kan betraktas som brott under kanadensisk lag. Hon själv säger sig vara oskyldig.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -