EU
BIDRAG VIA EU-BUDGETEN ÄR INGET NYTT - VDL (NY) (Direkt)

2020-05-27 14:28

(tillägg: från stycke 18)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Bidragen från återhämtningsfonden ska gå genom EU-budgeten och det är inget nytt.

EU-budgeten har alltid gett bidrag till olika ändamål, som regionalstöd.

Det sade EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen i ett tal i Europaparlamentet då hon presenterade kommissionens förslag till en återhämtningsfond på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder är bidrag och 250 miljarder är lån.

Hon valde att tala tyska under denna del av talet.

Tyskland har tidigare varit misstänksamt mot bidrag som krisstöd till svagare EU-länder och sett det som ett steg mot "en transfereringsunion".

"Kostnaden för att inte investera under coronakrisen skulle hemsöka oss i framtiden. Låt oss lämna gamla fördomar bakom oss", sade hon.

"Bidrag är en gemensam investering för vår framtid. Återhämtningsplanen gör en enorm utmaning till en möjlighet för bland annat digitalisering och den gröna given", fortsatte hon.

Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike har länge motsatt sig bidrag och föredragit lån, senast i ett gemensamt förslag i lördags.

Under Europaparlamentets debatt riktade sig tysken Manfred Weber, ordförande för EPP-gruppen (där M och KD ingår) till de fyra sparsamma och sade att deras företag inte kan vara framgångsrika om inte inre marknaden är framgångsrik.

Han pekade också på att Kina skulle vinna på ett försvagat Europa.

Fördelningen mellan bidrag och lån i kommissionens förslag var en bra kompromiss, sade han.

Den spanska socialdemokraten Iratxe Garcia Perez sade att de fyra länderna håller EU som gisslan och hindrar framsteg. De 23 övriga länderna är pro-europeiska, sade hon.

Beslut om EU:s budget borde fattas med kvalificerad majoritet och inte enhällighet, tillade hon.

Fredrick Federley (C) sade i ett uttalande att EU måste visa solidaritet med drabbade länder. Men högre klimatkrav och krav på användningsområden måste ställas på mottagarländerna.

"Det är inte storleken på summan som bestämmer om effekterna, utan det är ju vad vi gör med pengarna", sade han.

"Nu är det viktigare än någonsin att se till att vi inte går tillbaka till kolunionen utan verkligen ställer om till en grönare ekonomi" fortsatte han.

Ledaren för den liberala partigruppen Renew Europé, rumänen Dacian Ciolos, underströk att mottagarländerna måste leva upp till EU:s demokratiska rättsstatsprinciper.

"EU är ingen bankomat. Det är ett gemensamt projekt där solidaritet hänger ihop med värderingar och en gemensam vision för framtiden", sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -