På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
ÅTERHÖMTNING TROTS OROSMOLN, S&P500 +0,2% (Direkt)

2020-05-22 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna släppte lite av den initiala pessimismen och avslutade i stort på positivt territorium under fredagen. Den allt mer infekterade relationen mellan USA och Kina, samt utspel från den kinesiska folkkongressen bidrog trots den optimistiska avslutningen till oro hos investerare.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex oförändrat vid 24.465. Det bredare S&P 500-indexet avancerade 0,2 procent till 2.955 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex steg med 0,4 procent till 9.325.

Kina har inlett sin nationella folkkongress, och där luftades förslag som öppnar för att Kina mer aktivt deltar för att stävja "uppror" i bland annat Hongkong. Samtidigt har tonläget mellan Kina och USA trappats upp ytterligare.

USA har ytterligare satt hårt mot det kinesiska företaget Huawei och Donald Trump har även haft en allvarlig retorik avseende Hongkong.

Det amerikanska handelsdepartementet lade även till nio nya kinesiska bolag till sin entitetslista över rörelser som bryter mot mänskliga rättigheter.

Kina har i gengäld hotat med motåtgärder mot USA efter den senaste tidens hårda ord mot landet. Bland annat genom statliga Global Times chefredaktör Hu Xijin som menar att företag likt Qualcomm, Cisco och Apple kan komma att klassas som "icke-pålitliga bolag".

Bland enskilda aktier tappade techkonglomeratet Alibaba, mest känt för e-handel, 5,9 procent efter att fredagens delårsrapport innehållit en intäktsprognos som var lägre än väntat. Bolaget pressas även av det lagförslag vilket senaten enhälligt röstade för tidigare i veckan. Förslaget kan i slutändan leda till avnotering av kinesiska företag likt Alibaba.

Hewlett-Packard Enterprise rasade 11,5 procent efter att ha publicerat en kvartalsrapport där den pågående pandemin haft en signifikant negativ effekt på både vinst och försäljning. Bolaget har inlett ett kostnadsbesparingsprogram i miljarddollarklassen.

Deeres, som inom vissa delar konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner (VCE), vinst och försäljning slog i stället förväntningarna. Aktien backade dock 1,5 procent.

Bolaget förväntar sig att den globala försäljningen av utrustning kan komma att falla med 30-40 procent för helåret till följd av pandemin.

Butikskedjan Footlocker gjorde en långt större förlust för det första kvartalet än vad analytikerna förutspått. Den jämförbara försäljningen föll 43 procent. Aktien handlades ned 6,5 procent.

Datorkomponenttillverkaren Nvidia slog i stället förväntningarna med sin kvartalsrapport och avancerade 2,9 procent. Bolagets prognoser var av det positiva slaget, med efterfrågan från datacenter som stor drivkraft.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 0,66 procent.

Under måndagen håller USA-börserna stängt.

Graf: S&P500-index fredagen den 22 maj

image

Bildkälla: InfrontAlibaba Group Holding Ltd - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Cisco Systems Inc - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -