På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Serneke
Serneke ökar intäkterna men vänder till förlust i första kvartalet, tyngt av engångskostnader (Finwire)

2020-05-05 08:09
Byggbolaget Serneke redovisar ökande intäkter i första kvartalet 2020 jämfört med samma kvartal i fjol. Resultat vände till förlust, tyngt av engångskostnader. Orderingången ökade kraftigt.

Nettoomsättningen steg 22,6 procent till 1 814 miljoner kronor (1 480).

Rörelseresultatet blev -149 miljoner kronor (18). Engångskostnader har belastat resultatet med -135 miljoner kronor.

Resultatet före skatt var -154 miljoner kronor (8).

Resultatet efter skatt blev -106 miljoner kronor (10). Resultat per aktie hamnade på -4,73 kronor (0,44).

Orderingången steg till 2 975 miljoner kronor (1 177), en ökning med 153 procent mot föregående år. Orderstocken var på 10 576 miljoner kronor (5 973) per den 31 mars.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -233 miljoner kronor (-262).

Försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden som en direkt följd av det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av Coronapandemin. Aktivitetsnivån i projektet har gått ner till ett minimum och kostnader i samband med det har belastat kvartalet om 58 miljoner kronor.

Arbetet med omorganisationen fortskrider och effektiviseringsåtgärder implementeras som frigör 200 miljoner kronor på årlig basis från och med början av 2021. Åtgärderna reducerar kostnader över hela organisationen och innebär att upp till 100 tjänster varslas om uppsägning. I kvartalet har organisationsomställningar belastat resultatet om 30 miljoner kronor.

- Även efter hänsyn taget till dessa engångskostnader har vi negativt underliggande resultat i kvartalet. Årets första kvartal är i vår bransch en period med lägre aktivitet, vilket påverkar resultatet. Vi har också haft ett par specifika projekt som inte gått enligt plan, men vi vänder nu på alla stenar för att undvika liknande effekter framåt, kommentrar vd Ola Serneke i delårsrapporten.

- Positivt kassaflöde över tid är en prioriterad fråga och det pågår i dagsläget ett flertal aktiviteter för att stärka det framöver. Både vårt bolag och samhället i stort befinner sig just nu i en speciell situation. Detta måste vi alla förhålla oss till och göra vårt bästa för att överkomma. Jag är säker på att vi som bolag kommer starkare ur denna prövning, fortsätter Ola Serneke.


[Tabell 1]

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Serneke Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -