RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR STABILA, DOLLARN LITE STARKARE (Direkt)

2020-04-09 06:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna steg på onsdagen på förhoppningar om att coronapandemin kanske når sin topp nästa vecka, medan USA-räntorna var stabila och dollarn stärktes något. Oljepriset får stöd av hopp om att Opec och dess allierade ska kunna nå en uppgörelse om minskad produktion på torsdagen.

USA-börserna fick även stöd av att Bernie Sanders meddelade att han ger upp sina försök att bli Demokraternas presidentkandidat.

Protokollet från Federal Reserves extrainsatta möte den 15 mars visade att Fed anser att den effekt som covid-19 har haft på ekonomin är oroväckande och att räntorna bör hållas på nuvarande låga nivåer även under överskådlig framtid.

"Alla deltagare ansåg att de kortsiktiga ekonomiska utsikterna i USA har försämrats kraftigt de senaste veckorna och blivit djupt osäkra," framgick det av protokollet.

Den enda ledamot som röstade emot det föreslagna intervallet var Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, som hade velat se en sänkning på 50 punkter.

Goldman Sachs USA-ekonomer lyfter i en kommentar fram att ledamöterna tyckte det var viktigt att betona att tillgångsköpen görs för att stötta marknadens funktionssätt snarare än att ge ytterligare ackommodering.

De noterar också att ledamöterna upptryckte "starkt stöd" för de åtgärder som har vidtagits för att stödja kreditflödet till hushåll och företag, och att ledamöter betonade att Fed är "beredda att använda sitt fulla spann av verktyg" för detta syfte.

Goldman Sachs tar också upp att ledamöterna noterade att en starkare dollar, svagare efterfrågan och lägre oljepris sannolikt kommer att sätta "nedåttryck på inflationen framöver" och tjänstemännen noterade också att inflationen sannolikt kommer att försvagas både vid en måttlig och allvarlig nedgång.

"Deltagarna indikerade att en mer stöttande policyhållning skulle kunna åstadkomma en återgång till 2-procentmålet genom att bidra till att hindra en ihållande resurs-'slack' eller en ihållande nedgång i inflationsförväntningarna", skriver Goldman Sachs i ett kundbrev.

Antalet smittade av coronaviruset i USA uppgår nu till drygt 430.000 personer och antalet som har avlidit i New York är nästan 4.600.

Enligt New York Times visar nya studier att det var inresande från Europa som tog med sig viruset till USA i februari, veckor innan de europeiska reserestriktionerna infördes.

På onsdagen meddelade chefen för National Institute of Allergy and Infectious diseases, Anthony Fauci, att antalet infekterade av covid-19 i New York bör nå en vändpunkt i nästa vecka.

Den amerikanska senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, sade att det inte finns någon realistisk chans att coronaviruspaketet på 500 miljarder dollar ska kunna godkännas enhälligt av kongressen den här veckan.

Detta efter att Demokraterna krävt att stödet ska breddas med pengar till delstat- och lokala regeringar, sjukhus och bidrag till matprogram.

I eftermiddag publiceras den nya veckodatan över nyanmälda arbetslösa. Förra veckans statistik visade på en ökning med hisnande 6,6 miljoner nya ansökningar, efter cirka 3,3 miljoner veckan dessförinnan.

Prognosen för torsdagens siffra ligger på 5,25 miljoner nya ansökningar om arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Det blir även statistik över PPI mars och preliminärt Michigan-index för april.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt uppåt, med tioårsräntan stabil på 0,75 procent.

Asiatiska börser är blandade sedan en initial uppgång i spåren på uppgångar på Wall Street gröpts ur, japanska räntor visar små rörelser och yenen är aningen svagare mot dollarn.

Australiens centralbank RBA publicerade sin finansiella stabilitetsrapport under natten där de skriver att myndigheterna har arbetat tillsammans för att minimera den ekonomiska skadan från coronapandemin, men centralbanken noterar att osäkerheten på de finansiella marknaderna fortfarande är förhöjd.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 108:92 mot yenen, svagt upp från 108:82 vid svensk stängning i går. Euron har samtidigt tappat något till 1:0865 mot dollarn, från 1:0883.

Kronan är 1 öre svagare mot euron och drygt 2 öre svagare mot dollarn.

På torsdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat tysk handelsbalans och industriproduktion från Storbritannien. ECB publicerar protokollet från policymötet den 12 mars.

              torsdag kl 6.20 (onsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK   10:0653 (10:0428)  EUR/USD    1:0865  (1:0883)
EUR/SEK   10:9370 (10:9306)  USD/JPY    108:92  (108:82)
Jp obl 2    -0,14   (-0,13)  Jp obl 10    0,00    (0,02)
Ty obl 2    -0,61   (-0,63)  Ty obl 10   -0,30   (-0,31)
US obl 2     0,25    (0,26)  US obl 10    0,75    (0,75)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -