NEW YORK
UPPÅT INFÖR PÅSKHELGEN, OLJAN STIGER, S&P500 +1,4% (Direkt)

2020-04-09 16:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York inledde uppåt på torsdagen sedan Fed meddelat en rad nya program som kommer att erbjuda upp till 2.300 miljarder dollar i lån för att nå små och medelstora företag, städer och delstater.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 1,4 procent till 23.756. Även S&P 500-indexet steg 1,4 procent till 2.787, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 0,3 procent till 8.118.

Centralbanksnyheterna kom strax efter att statistik visat att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA var 6.606.000 personer under förra veckan. Analytiker hade räknat med 5.250.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Teknikkonglomeratet General Electric uppgav att det justerade resultatet per aktie för det första kvartalet kommer att bli betydligt lägre än den tidigare guidningen som var 0:10 dollar. Guidningen för helåret slopas samtidigt på grund av den rådande osäkerheten kring pandemin med sjukdomen covid-19. Aktien var ändå upp nästan 3 procent.

Läkemedelsbolaget Pfizer steg runt 2 procent. Pfizer och Biontech meddelade att de har för avsikt att snabbt få fram flera kandidater till tester på människor för vaccin mot covid-19.

Kafékedjan Starbucks var upp 1,5 procent trots besked om att den räknar med ett resultattapp på 47 procent i andra kvartalet till följd av minskad försäljning. Efter beskedet gick dock Citi ut med en köprekommendation för Starbucks.

Oljebolag som Exxon Mobil, Chevron och Marathon Oil klättrade inför torsdagens Opec+-möte. Oljepriserna steg på förhoppningar om att de oljeproducerande länderna ska komma överens om produktionsminskningar.

På långfredagen har USA-börserna stängt, liksom på många håll runt om i världen. På måndag, annandag påsk, är det öppet igen på Wall Street.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 3 punkter till 0,74 procent.

Graf: S&P500-index torsdagen den 9 april

image

Bildkälla: InfrontChevron Corp - I dag

{point.key}

Exxon Mobil Corp - I dag

{point.key}

General Electric Co - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Starbucks Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -