EUROGRUPP
FORTSATT EMOT EUROBONDS, ESM UTAN KRAV - HOEKSTRA (Direkt)

2020-04-08 10:46

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Nederländerna är och förblir motståndare till euroobligationer. Landet vill också att krav ställs på ekonomiska åtgärder om räddningsfonden ESM används för ekonomiskt stöd.

Det sade Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra på Twitter på onsdagen efter att eurogruppen misslyckades komma överens om ett krispaket, trots hårda förhandlingar under natten till onsdagen.

"NL var, är och förbli emot euroobligationer eftersom detta ökar riskerna i Europa i stället för att minska dem. Förutom att det är oklokt är det inte heller rimligt", skrev han.

"I så fall skulle NL garantera skulder som andra (länder) har ådragit sig. Majoriteten av euroländerna stödjer denna linje", fortsatte han.

Främst Italien förespråkade att eurogruppen skulle ställa ut löften om gemensam upplåning i framtiden. Frankrike, Spanien och sex andra euroländer vill också ha euroobligationer, men drev inte frågan lika hårt.

Tyskland, Finland och Österrike står klart på Nederländernas sida.

En mer kortsiktig lösning skulle vara en kreditlina från ESM till stöd för euroländer.

Wopke Hoekstra underströk att syftet med ESM är att rädda euroländer med allvarliga statsfinansiella problem, som under finanskrisen.

Men under de nuvarande exceptionella omständigheterna är Nederländerna villig att använda ESM för medicinska kostnader åsamkade av coronakrisen.

Han betonade att det i första hand rör sig om en hälsokris och att pengar måste göras tillgängliga för att hantera denna kris.

"I den utsträckning ESM används för ekonomiskt stöd anser vi det vara klokt att koppla stödet till att ekonomiska åtgärder vidtas", skrev finansministern.

Italien har motsatt sig att villkor ställs på ekonomiska reformer.

Wopke Hoekstra sade att diskussionerna kommer att fortsätta eftersom länderna måste ta itu med krisen tillsammans.

Han beskrev eurogruppsmötet som "långt, intensivt men också konstruktivt".

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -