NEW YORK
OLJEPRISRUSNING GAV STÖD, LUCKIN RASADE, S&P500 +2,3% (Direkt)

2020-04-02 22:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York steg i volatil handel på torsdagen, med stöd av ett rusande oljepris. Ett högre antal nyanmälda arbetslösa än vad analytikerna hade räknat med vägde i den negativa vågskålen.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 2,2 procent till 21.413. S&P 500-indexet hade stigit 2,3 procent till 2.527, medan Nasdaqs kompositindex avancerade 1,7 procent till 7.487.

Den kraftiga uppgången i oljepriset föranleddes av en tweet från USA:s president Donald Trump där han skrev om förväntade produktionssänkningar av Saudiarabien och Ryssland om upp till 15 miljoner fat per dag. WTI-oljan var upp runt 18 procent medan Brent steg 22 procent.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg under förra veckan med drygt 3,3 miljoner till 6.648.000 personer. Analytikerna hade räknat med 3,5 miljoner nya sökande, enligt Trading Economics konsensusprognos.

"Det är en jättedålig nyhet och jag vet inte varför estimaten de senaste två veckorna har varit så långt ifrån men vi vet alla hur svårt läget är", sade Peter Boockvar på Bleakley Advisory Group.

Den kinesiska Starbucks-konkurrenten Luckin Coffee rasade över 75 procent efter att en intern utredning redogjort att kafékedjans operativa chef blåst upp försäljningssiffrorna för 2019. Muddy Waters, som har blankat Luckin, har tidigare även kallat bolaget för ett bedrägeri. Starbucks aktie var upp 3,8 procent.

Stanley Black & Decker har dragit tillbaka sin prognos för 2020, med motiveringen att pandemin kan komma att påverka resultaten. Bolaget uppger också att det minskar icke-nödvändig bemanning. Aktien var upp 3,8 procent.

Apotekskedjan Walgreens sjönk 6,3 procent. Bolagets intäkter och vinst för det gångna kvartalet kom in något bättre än analytikernas förväntningar. Walgreens varnade dock för att den finansiella påverkan av covid-19 ännu är osäker.

Den pressade flygplanstillverkaren Boeing har erbjudit anställda att frivilligt lämna bolaget med ett avgångsvederlagspaket. Boeings aktie sjönk 5,7 procent.

Walt Disney har uppgraderats till övervikt från tidigare neutral av Atlantic Equities. Aktien var upp 1,7 procent.

Zoom Video Communications uppgav att de dagliga användarna av företagets videokonferensteknik ökade till mer än 200 miljoner under mars. Den tidigare toppnivån var 10 miljoner användare. Bolaget har samtidigt fått kritik från flera håll för brister i säkerheten. Aktien var ned 11 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 4 punkter till 0,62 procent.

Graf: S&P500-index torsdagen den 2 april

image

Bildkälla: InfrontBoeing Co - I dag

{point.key}

Stanley Black & Decker... - I dag

{point.key}

Starbucks Corp - I dag

{point.key}

Walt Disney Co - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -