TYSKLAND
RECESSION OUNDVIKLIG ENLIGT FINANSPOLITISKT RÅD (Direkt)

2020-03-30 11:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronavirusets utbrott har gjort det ofrånkomligt att den tyska ekonomin hamnar i en recession under det första halvåret 2020.

Det bedömer det tyska finanspolitiska rådet (GCEE - German Council of Economic Experts) i en specialrapport som offentliggjorts på måndagen.

I huvudscenariot bedöms BNP-utvecklingen vända upp i årets tredje kvartal och medföra en BNP-utveckling om -2,8 procent för innevarande helår. Därefter kan tillväxten bli 3,7 procent under 2021 till följd av "catch up"-effekter.

"GCEE presenterar tre scenarion för den tyska ekonomin under 2020 och 2021. Dessa baseras på olika antaganden om skala och längd på restriktioner till följd av viruset", heter det även.

Basscenariot bygger på mönstren från virusutbrottet i Kina. Ett riskscenario är en utdragen V-effekt där produktionen i det andra kvartalet kan minska upp till 10 procent.

"Denna skarpare nedgång under det första halvåret skulle resultera till ett BNP-tapp om 5,4 procent i genomsnitt under 2020", fortsätter GCEE som därefter bedömer att återhämtningen blir skarpare under 2021 med 4,9 procents BNP-tillväxt.

I ett annat riskscenario blir återhämtningen ett långt U där policyåtgärder inte räcker för att undvika skador från konkurser och varsel.

"Försämrade finansieringsförhållanden samt ökad och förankrad osäkerhet kan även bromsa investeringar och resultera i begränsningar i hushållskonsumtion", framhåller rådet.

I ett sådant scenario finns det i slutändan en risk för negativa följdeffekter från finansmarknader eller banksystemet. Återhämtningen under 2021 kan i ett sådant scenario bli blygsam, fortsätter rapporten.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -