BANKER
BER OM LÄTTNAD FRÅN INFÖRANDET AV NYA DERIVATREGLER (Direkt)

2020-03-26 12:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera finansbranschorganisationer, som bland annat talar för de svenska bankerna, vädjar till globala myndigheter om att senarelägga regeländringar som avkräver dem högre kapitalbuffertar för derivataffärer. Pandemikrisen har tillfört en omöjliggörande stress och fokus behövs på annat håll, enligt bankerna.

De regeländrande åtgärderna, som skrivits av den bankövervakande myndigheten som kallas Baselkommittén, är "inte varken möjliga eller genomförbara" vid de valda tidpunkterna, enligt branschorganisationerna. Om tid nu måste läggas på att säkerställa regeländringarna skulle i sin tur viktiga kreditbedömningar riskeras under rådande omständigheter som är de sämsta möjliga, menar bankerna.

"Våra medlemmar har robusta verksamhetsplaner på plats och dessa fungerar väl, men givet den överväldigande störning den aktuella epidemin har haft är förberedelserna inför de slutliga faserna i införandet allvarligt påverkade av personal- och systemfrågor", skriver branschorganisationerna med hänvisning till att de flesta i branschen jobbar hemifrån.

Flera banker på kontinenten har redan varslat om att läget är mycket pressat i handläggningen av de nödlån som krisande företag nu ansöker om - ett arbete som i praktiken är själva motorn i arbetet att få ut de statligt finansierade stödpaketen.

"Besluten bör senareläggas tills det är möjligt att klarlägga faktum om nu rådande förhållanden och situationen återgått till normala omständigheter", skriver branschorganisationerna.

Dessutom är derivatmarknaden just nu en mycket väsentlig del av finansmarknaden, givet behovet av att säkra portföljer med hedgning i den häftiga volatiliteten, skriver bankerna.

Kraven på att en "ingångsmarginal" för icke-clearade derivattransaktioner ska finnas innan derivataffärer görs upp - i praktiken att köparen har tillgångar nog för att täcka risken i den köpta positionen - fasas in i sex steg över en flerårsperiod med två avslutande tillfällen i septembermånaderna 2020 och 2021.

Målet med reglerna är att tillföra en krockkudde för att undvika att oförutsedda händelser medför markant ökade kreditrisker.

Under torsdagen meddelade en av medlemmarna i den undertecknande Europeiska bankfederationen EBF, nederländska banken ABN Amro, vinstpåverkande nedskrivningar på 183 miljoner euro efter att en kund tvingats till tvångsförsäljning som en konsekvens av börsturbulensen.

ABN Amro fick stänga positioner för en av sina klienter just för att den belåningstyngda förlusten i aktieoptioner blivit större än vad det fanns täckning för, skrev banken i en presskommuniké.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Societe Generale SA - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

Citigroup - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Sampo Oyj A - I dag

{point.key}

Deutsche Bank - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Jyske Bank - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

SpareBank 1 SR-Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -