VIRUS
OKLART OM SOMMAREN KOMMER MINSKA CORONASPRIDNINGEN - CNN (Direkt)

2020-03-13 10:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är oklart huruvida den kommande sommaren på norra halvklotet kommer att minska coronavirusets spridning. Att viruset har spridits i varma och fuktiga Singapore and Australien antyder att viruset kan överleva även under sådana väderförhållanden, men det kan ändå vara så att viruset trivs bäst under vissa klimatförhållanden.

Det skriver CNN i en artikel.

Flera av de värst drabbade områdena på jorden, nämligen Kina, Italien, Iran och Sydkorea, har liknande temperaturer och luftfuktighet.

Samtidigt har dock även Australien, Brasilien och Argentina haft åtminstone dussintals fall i mitten av sommaren på södra halvklotet.

Brittany Kmush, folkhälsoexpert vid Syracuse University i New York, säger till CNN att influensa och tidigare coronavirus som smittar människor tenderar att följa ett säsongsmönster där antalet fall toppar under vintermånaderna på norra halvklotet.

"Vi vet dock inte om viruset som orsakar covid-19 kommer att följa ett liknande säsongsmönster", säger hon.

David Cennimo, som studerar infektionssjukdomar vid Rutgers New Jersey Medical School, säger att många experter "hoppas - och jag tror att rätt ord hoppas - att sommaren kommer att driva ned antalet fall", men han tillägger att data från tropiska länder kan komma att dämpa dessa förhoppningar något.

I artikeln nämns flera osäkerhetsfaktorer som kommer att påverka dynamiken i epidemin, såsom hur smittsamt viruset är, huruvida det sprids av personer med milda eller inga symptom, och hur spridningen påverkas av människors beteendeförändringar.

Ljusglimtar som nämns är att även om spridningen har stigit oroväckande snabbt den senaste veckan så förefaller utbrotten i Kina och Sydkorea stabilisera sig. Det tillskrivs i artikeln en kombination av nedstängningar, reserestriktioner, uppmuntran till att arbeta hemifrån, utövande av "social distansiering" och utbildning kring hygienrutiner.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -