IPO
HANDELSPREMIÄR FÖR QLIFE PÅ FIRST NORTH (Direkt)

2020-03-02 08:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På måndagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för medicinteknikbolaget Qlife. Den nyemission som Qlife gjorde inför noteringen tecknades till runt 280 procent fördelat på cirka 3.700 stycken tecknare.

Bolaget tillfördes omkring 55 miljoner kronor inklusive övertilldelning, varav cirka 4,5 miljoner kronor betalas genom kvittning av tidigare upptagna lån.

Erbjudandet avsåg en nyemission av så kallade units om cirka 50 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen per aktie var 12:30 kronor, eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick.

I och med "den stora efterfrågan" har styrelsen beslutat att utnyttja möjligheten till övertilldelning om ytterligare cirka 5 miljoner kronor, hette det.

Unit-teckningskursen värderade Qlife till 82 miljoner kronor före kapitaltillskottet, eller strax därunder med tanke på teckningsoptionen.

Qlife Holding är svenskt moderbolag till det helägda danska medicintekniska dotterbolaget Qlife, som har en patentsökt medicinteknisk produktplattform, Egoo, som består av ett mätinstrument med tillhörande kapslar och mjukvara. Varje kapsel innehåller ett test för en specifik biomarkör som kan mätas med ett blodprov.

"Kapitaltillskottet ger oss förutsättningar att genomföra den utvecklings- och kommersialiseringsplan vi aviserat för att tillgodose de volymökningar vi ser framför oss. Därutöver kommer vi att utöka säljstyrkan och inleda en internationalisering av verksamheten", har vd Thomas Warthoe uppgett tidigare.

Det första område som Qlife riktar sig mot med sina tester är biomarkörer för kroniska sjukdomar som fenylketonuri, även kallat Föllings sjukdom, ledgångsreumatism samt cancer. Marknaden för dessa sjukdomar uppskattas av bolaget till 0,3 miljoner kroniskt sjuka patienter i Norden och över 3,5 miljoner patienter i Europa. Enligt Qlifes beräkningar utifrån pris samt en användning av 1-2 test i veckan per patient besitter Qlifes test en potentiell marknadspotential på 48 miljarder kronor.

Qlife ska enligt sin intäktsmodell dels ha engångsintäkter i form av instrumentförsäljning till ett pris om minst 795 euro, motsvarande nästan 8.400 kronor. Därtill kommer återkommande försäljning i form av kapslar, där patienten förväntas betala 10-20 euro per kapsel som används vid varje enskilt test. Det motsvarar omkring 105-210 kronor.

G&W Fondkommission var finansiell rådgivare till Qlife i samband med erbjudandet. Setterwalls Advokatbyrå var legal rådgivare. Nordnet Bank var emissionsinstitut.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


QLife Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -