STORBRITANNIEN
EU ANTAR FÖRHANDLINGSMANDAT, ORO FÖR DUMPNING (Direkt)

2020-02-25 12:32

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna antog på tisdagen formellt mandatet för förhandlingarna med Storbritannien om den framtida relationen, inklusive ett frihandelsavtal.

Beslutet fattades av medlemsländernas EU-ministrar.

Kommissionen sköter förhandlingarna å EU-ländernas vägnar.

"Det är viktigt att vi når ett bra avtal. Vi får inte låta tidtabellen pressa oss", sade Frankrikes statssekreterare för europeiska frågor Amélie de Montchalin till journalister på väg in till EU-ministrarnas möte.

Målet är att nå en överenskommelse till oktober, så att avtalet kan träda i kraft när övergångsperioden löper ut vid årsskiftet.

Frankrike är det land som hårdast har drivit tuffa krav så att Storbritannien inte ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom att sänka sina standarder inom miljö, arbetsmarknad och statsstöd.

"Brittiska produkter kan föras in på EU:s arbetsmarknad utan tullar och kvoter om det inte sker någon dumpning. Om brittiska regler avviker, också över tid, kan vi införa tullar och kvoter", sade hon.

Frankrike driver även hårda krav på att EU ska kontrollera att Storbritanniens regler följer EU:s. Annars ska det finnas möjlighet till att använda säkerhetsklausuler, motåtgärder och sanktioner, sade Amélie de Montchalin.

Sverige kan acceptera mandatets skrivning om rättvis konkurrens, sade EU-minister Hans Dahlgren till journalister.

Skrivningen är inte så ultimativ som Frankrike krävde, utan tar mer EU:s regelverk som referenspunkt.

"Ju bredare och djupare relation vi vill ha desto viktigare är det att konkurrensförhållandena är någorlunda jämförbara", sade Hans Dahlgren.

Att konkurrensen är rättvis är viktigt på många områden, men framför allt när det gäller statliga stöd till företag, sade han.

Storbritannien väntas vara mer villig att hålla sig nära EU:s regler inom statsstöd, miljö och livsmedelssäkerhet. Däremot väntas britterna vilja avvika vad gäller arbetsrätt.

Både Hans Dahlgren, Amélie de Montchalin och andra EU-länders representanter påpekade att brittisk industri förordar att Storbritannien lägger sig nära EU:s regler, så att de kan få tillträde till inre marknaden.

Men brittiska regeringen har avfärdat detta. Hela poängen med att "ta tillbaka kontrollen" är att reglerna ska kunna skilja, har premiärminister Boris Johnson resonerat.

Kommissionens förhandlingar med Storbritannien ska börja på måndag.

Parterna är fortfarande oense om hur många områden som ska förhandlas parallellt (antal förhandlingsbord).

EU vill ha tolv områden. Britterna vill inte ha särskilda förhandlingar om tvistelösning och rättvis konkurrens.

Till Sveriges besvikelse vill britterna inte förhandla om yttre säkerhet. Det skulle bland annat militärt samarbete, informationsutbyte och insatser i andra länder, som afrikanska länder.

Sverige är rädd för att mindre EU-länder utestängs om Storbritannien väljer ad hoc-samarbeten med Frankrike och Tyskland om yttre säkerhet.

Parterna är också oense om längden på varje förhandlingsrunda. EU vill ha tre veckor och britterna två veckor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -