ECB
SÅG TECKEN PÅ EKONOMISK STABILISERING - PROT (Direkt)

2020-02-20 13:40

STOCKHOLM (Direkt) ECB såg tecken på att ekonomin stabiliseras, men varnade för att signalera alltför mycket ekonomisk optimism.

Det framgår av protokollet från ECB:s policymöte den 23 januari som publicerades på torsdagen, enligt Bloomberg News. Vid mötet beslutade rådet att lämna depositräntan oförändrad på -0,50 procent, och upprepade guidningen om räntan.

Ledamöterna välkomnade att ekonomiska indikatorer visat tecken på stabilisering, men uttryckte samtidigt oro för att en alltför optimistisk ton från centralbanken skulle kunna pressa upp marknadsräntorna och därmed dämpa effekten av de penningpolitiska stimulanserna.

"Även om en positiv bedömning om riskerna kan bygga på förtroendet för uppsvinget och ytterligare stödja den ekonomiska utvecklingen varnades det för att en mer optimistisk prognos för ekonomin behövde kommuniceras försiktigt", står det i protokollet.

Beslutsfattarna upprepade att de ser ett behov av att utvärdera effekterna av de nuvarande stimulanserna "i ljuset av de potentiella sidoeffekterna". I synnerhet risker mot den finansiella stabiliteten måste bevakas noga.

ECB:s chefekonom Philip Lane noterade, enligt protokollet, att löneökningstakten i euroområdet tycks ta fart, men genomslaget på inflationen är ännu svagt.

Av protokollet framgick även att ledamöterna var oroliga för att handelsavtalet mellan USA och Kina kan komma att dra undan handel från euroområdet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -