DEVPORT
SLOPAR UTDELNING 2019, RESULTAT OCH MARGINAL NED 4 KV (Direkt)

2020-02-18 10:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) First North-bolaget Devport, ett teknikkonsultbolag inriktat mot bland annat fordonsindustrin, föreslår att ingen utdelning lämnas för 2019, efter att haft en utdelning om 0:75 kronor för 2018. Anledningen är att förvärvet av resterande aktier i Devport Winning Solutions har reducerat soliditeten.

"I utdelningspolicyn finns ett krav om att soliditeten ej skall understiga 30 procent, vilket den nu gör till följd av transaktionen som beskrivs ovan", skriver bolaget.

Under fjärde kvartalet ökade omsättningen med drygt 14 procent till 119 miljoner kronor. Ebita-resultatet sjönk till 2,4 miljoner kronor (8,8) och ebita-marginalen uppgick till 2,1 procent (8,5). Justerad ebita uppgick till 3,5 miljoner kronor (8,8) med motsvarande marginal på 3,0 procent (8,5).

"Vi har under fjärde kvartalet påverkats negativt av prispress och en relativt hög obeläggning vilket medför att rörelsemarginal och vinst är lägre i fjärde kvartalet än motsvarande period året innan", kommenterar vd Nils Malmros.

Avmattningen på marknaden som skedde i tredje kvartalet och som har påverkat affärsområde Produktutveckling mest, har legat på ungefär samma nivå under fjärde kvartalet. Devport ser att genomförda åtgärder för att minska obeläggningen och öka marginalen börjat ge resultat med full effekt under senare delen av första kvartalet 2020.

"Vi har belastat fjärde kvartalet med omstruktureringskostnader (engångskostnader) om cirka 1,1 miljoner kronor samtidigt som vi bedömer att de sammanlagda effekterna av genomförda åtgärder inklusive kostnadsbesparingar ska påverka resultatet framåt positivt på årsbasis med cirka 5-7 miljoner kronor", skriver Devport.

Vad gäller framtiden ser Devport "en försiktigt ökad efterfrågan" inom samtliga affärsområden.

"Störst efterfrågan ser vi inom mjukvaruutvecklingsområdet vilket framför allt påverkar affärsområde Inbyggda System och IT men efterfrågan ökar också inom Produktutveckling", skriver vd:n.

Flera av Devports ramavtalskunder har också meddelat att man ser ungefär samma totala utvecklingsbehov som under år 2019, men i vissa fall också ökade behov.

Nils Malmros noterar att bolaget har lagt två kvartal bakom sig med lägre marginal och vinst.

"Under år 2020 kommer vi ha fokus på ökad lönsamhet. Det kan komma att bromsa våra tillväxtambitioner kortsiktigt men Devport har tidigare visat att det går att kombinera tillväxt med ökad lönsamhet", skriver han.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


DevPort B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -