ECB
BANKCHEFER ÖKAR TRYCK FÖR ATT FÅ BORT NEGATIV RÄNTA - FT (Direkt)

2020-01-23 09:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska bankchefer försöker i ökad grad förmå de policyansvariga att inse riskerna med negativa räntor, som kommer att skada sparandet och leda till bubblor i tillgångspriserna, skriver Financial Times.

Bankcheferna har under en längre tid varit kritiska till ECB:s negativa depositränta som infördes 2014, men talat inför döva öron. De har nu ändrat taktik.

Vid en rad möten i Davos har de i stället betonat de bredare riskerna, pekat på de långsiktiga effekterna och uppmanat de policyansvariga att i stället sänka skatter och öka utgifterna för att stötta tillväxten.

"Det förefaller som om att nackdelarna i många euroländer överväger de positiva delarna av negativa räntor. Folk tar inte upp mer lån, och sparare börjar bli alltmer oroliga för hur de ska kunna planera för framtiden", sade Ana Botin, ordförande på Santander.

Två chefer vid stora europeiska banker sade att de arbetar på planer att föra över en mycket större andel av de negativa räntorna till kunderna än nu, vilket de hoppas kan leda till en mer allmän debatt om ECB:s policy.

Hittills har bankerna bara tagit ut avgifter från företag och för klienter med en insättning över 1 miljon euro, men det skulle kunna utökas till att omfatta insättningar över 100.000 euro, vilket också är gränsen för insättningsgarantin.

"Hela marknaden tittar på detta. Över tiden behöver vi sänka tröskeln för när vi tar ut en avgift", sade en chef.

Samtidigt har bankcheferna ökat trycket på politikerna, och då inte minst de tyska, att lätta på finanspolitiken, för att därigenom höja tillväxten och inflationen, vilket skulle bana väg för ECB att höja räntan.

En chef sade att det är ett långsiktigt arbete för att förmå politikerna att reflatera ekonomin då ECB "slutat lyssna" på bankernas klagomål om lönsamheten.

ECB avslutar sitt tvådagars policymöte på torsdagen, då de väntas låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad, bland annat med depositräntan kvar på -0,50 procent.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -