Global
Globala fondförvaltare allt mer optimistiska om tillväxten - Bank of Americas fondenkät (Finwire)

2020-01-21 14:05
De globala fondförvaltarna har inte på närmare två år varit mer optimistiska om globala BNP-tillväxten än vad de är i dag. Samtidigt är deras kassaandel på den lägsta nivå sedan 2013.

Det framgår av Bank of Americas månatliga enkät bland 249 fondförvaltare med en total förvaltning på 739 miljarder dollar.

I studien har frågan ställts om vad förvaltarna tror om tillväxten framöver. Här sköt andelen som tror på förbättrad tillväxt upp med 7 procentenheter till 36 procent.

På måndagen släppte IMF ekonomiska prognoser som visade att tillväxten väntas öka i år jämfört med 2019, samtidigt som prognoserna var lägre än vad som förutspåddes i oktober.

Den stora skillnaden för de globala utsikterna är handelsavtalet mellan USA och Kina. Ekonomer ser också en fördröjd effekt av sänkt styrränta från Federal Reserve samt hjälp också från ECB till årets tillväxt.

Undersökningen visar att förvaltarnas kassaposition ligger kvar på 4,2 procent, vilket är tredje månaden i följd. Inte sedan mars 2013 har nivån varit lägre.

Gällande allokeringen för globala aktier steg andelen övervikt med en procent till netto 32 procent, vilket är den högsta nivån på 17 månader.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -