RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SVAGT NED, EURON TAPPADE MER (Direkt)

2020-01-20 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långa Europaräntor sjönk överlag 1-2 punkter på måndagen samtidigt som euron fortsatte att tappa mot dollarn. Brittiska räntor gick mot strömmen och steg någon punkt.

Oljepriset steg på grund av tilltagande oro över utbudsstörningar i Libyen och Irak, efter att politiska spänningar flammat upp i regionen.

USA-marknaderna höll stängt på måndagen på grund av Martin Luther King Day.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till -0,22 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,13 procent.

IMF sänkte i en uppdaterad prognos sin globala BNP-prognos till 3,3 procent i år, från tidigare 3,4 procent, och till 3,4 procent för nästa år, reviderat från 3,6 procent.

"Nedrevideringen speglar främst negativa överraskningar om den ekonomiska aktiviteten i ett fåtal tillväxtmarknader, främst Indien, som ledde till en omvärdering av tillväxtutsikterna de kommande två åren. I ett fåtal fall speglar denna omvärdering effekterna av ökad social oro", skrev IMF.

IMF ser dock vissa ljuspunkter, som att marknadssentimentet har lyfts av preliminära tecken på att aktiviteten i tillverkningsindustrin och den globala handeln bottnar ur, ett brett skifte mot ackommoderande penningpolitik, periodvis gynnsamma nyheter om handelsförhandlingarna mellan USA och Kina och minskad oro för en hård brexit har gett ett något bättre riskklimat.

Men det syns få tecken på någon vändpunkt i makroekonomiska data och viktiga nedåtrisker kvarstår, enligt IMF.

Även Bundesbank såg i den månadsrapport som publicerades på måndagen vissa ljuspunkter, som indikationer på att tillverkningsindustrin kan stabiliseras i början av året.

Förtroendet bland företagen har förbättrats något och de kortsiktiga exportförväntningarna har återhämtat sig något och blivit positiva för första gången på ett halvår. Det syns inte heller något slut för den starka utvecklingen i byggsektorn.

Här hemma visade Valueguards statistik på morgonen att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,8 procent i december jämfört med föregående månad, enligt HOX-index. Säsongsrensat steg priserna 0,6 procent. Bostadspriserna har sjunkit 0,7 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 4,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Swedbank skrev i en kommentar att utvecklingen är i linje med deras förväntningar om att huspriserna ska stiga med 5 procent de kommande två åren.

"Detta beror på fundamentala faktorer som låga räntor, hygglig inkomsttillväxt, lägre utbud av nyproduktion, liksom avsaknad av ytterligare åtstramning av makrotillsynsverktygen eller skatteförändringar", skrev de.

Inrikespolitiskt lämnade Januaripartierna besked om 5 miljarder kronor extra till kommunsektorn samt 750 miljoner kronor till rättsväsendet i vårändringsbudgeten i april.

Detta blidkade dock inte oppositionen som tyckte det var "för lite, för sent" och Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att fortsätta förhandla om mer pengar i en extra tilläggsbudget.

I Norge meddelade Siv Jensen, partiledare för Fremskrittspartiet (Frp) och tillika finansminister, att hennes parti lämnar regeringen.

Utlösande var regeringens beslut i förra veckan att hämta hem en norsk 29-årig kvinna och hennes sjuka barn från Syrien. Även Frp har velat hjälpa barnet hem, men inte mamman.

Statsminister Erna Solberg sade att hon avser att fortsätta och leda en minoritetsregering bestående av hennes eget Høyre samt liberala Venstre och Kristelig Folkeparti.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att stärkas mot euron, efter den förstärkning som kom i fredags.

Euron handlades vid svensk stängning kring 1:108 mot dollarn. Bedömare hänvisade dollarstyrkan till starka ekonomiska data som pekar på styrka i den amerikanska ekonomin och minskar sannolikheten för räntesänkningar.

Pundet tyngdes inför jobbstatistik på tisdagen, efter att den senaste tidens ekonomiska indikatorer inneburit besvikelser som ökat förväntningarna om en räntesänkning från Bank of England senare i veckan.

I en intervju med Financial Times i fredags varnade finansminister, Sajid Javid för att Storbritannien inte kommer att anpassa sig till EU:s regelverk och vara en del av den gemensamma marknaden.

Enligt Financial Times är "Bryssel" oroat av uttalandena i intervjun och uppmanar företag att "förbereda sig på det värsta".

SEB noterade i ett kundbrev att uttalandet visar de svåra utmaningarna för handelsförhandlingarna som dessutom ska slutföras på mycket kort tid.

Mot dollarn stod pundet vid svensk stängning i 1:299, efter att ha handlats svagare tidigare på dagen.

Kronan har på måndagen blivit marginellt starkare till 10:55 mot euron och 1 öre svagare till 9:52 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -