ERICSSON
4 KV MER DÄMPAT ÄN NORMALT - ANALYTIKER (Direkt)

2020-01-20 15:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericssons fjärde kvartal, som normalt sett är det starkaste på året, väntas ha varit dämpat under 2019. Flera analytiker har under en tid pekat på att förväntningarna har legat för högt och frågan är om konsensus nu speglar ett mer realistiskt scenario.

Det framgår av en rad analyser inför Ericssons rapport för det fjärde kvartalet.

Handelsbanken, som nedgraderade Ericssonaktien den 10 januari, skrev då om en oro för att konsensusförväntningarna låg för högt både på kort och medellång sikt.

"Var försiktig medan konsensus anpassar sig till verkligheten", var rådet från SHB vad gäller Ericsson.

Kursuppgången som utlöstes i samband med Ericssons rapport för det tredje kvartalet i oktober är nu mer eller mindre utraderad.

Strax före jul, den 19 december, föll Ericssonaktien plötsligt, brant och tvärt under hög omsättning. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med då hänvisade just till att Ericsson vid den tidpunkten brukar ringa analytiker och exempelvis påminna om vad bolaget sagt i samband med rapporten för det föregående kvartalet.

DNB Markets, som i sin analys den 14 januari tror på en "dämpad" utveckling fjärde kvartalet, skriver om att förväntningarna i marknaden har sänkts.

"Ett redan blygsamt konsensus för det fjärde kvartalet kom ned ytterligare under den senare halvan av kvartalet, särskilt efter samtalen inför tysta perioden", skriver DNB Markets.

Flera analytiker tar upp att tillväxten på den nordamerikanska marknaden, som är en marknad med högre marginaler för Ericsson, spås ha tyngts som en följd av den pågående konsolideringen i den amerikanska operatörssektorn.

Det, i kombination med att Ericssons förvärv av det forskningsintensiva bolaget Kathrein leder till högre rörelsekostnader, ökar risken på marginalsidan menar Deutsche Bank i en analys.

Snittestimatet i Infront Datas sammanställning av 19 analytikers prognoser ligger på en justerad rörelsemarginal om 11,4 procent (4,0) under det fjärde kvartalet och en justerad bruttomarginal på 37,6 procent (32,0).

Intäkterna spås ha växt 3,1 procent till 65,8 miljarder kronor jämfört med fjärde kvartalet 2018, enligt Infront Data. Jämfört med det tredje kvartalet 2019 innebär det en försäljningsuppgång på drygt 15 procent. Det kan ställas mot Ericssons egen guidning, som gjordes i rapporten för det tredje kvartalet i oktober, om att koncernförsäljningens säsongsberoende mellan kvartal tre och fyra är +18 procent baserat på genomsnittet för de senaste två åren.

Bolaget varnade dock för att operatörsfusionen i Nordamerika troligen skulle påverka negativt på kort sikt.

Credit Suisse, som har rekommendationen outperform för Ericssonaktien, tror att aktiekursen redan tar hänsyn till osäkerhetsmomenten i bolagets utsikter.

"Samtidigt som riskerna runt USA-avmattningen och bruttomarginalpress från 5G-utbyggnaden i Kina förblir aktuella, hävdar vi att båda orosmomenten är tillfälliga och sannolikt reflekteras mer än väl i kursen", skriver banken.

Vidare ser Credit Suisse en möjlighet för att Ericsson kan höja sin utdelning från 1:00 krona 2018 till 2:50 kronor.

Snittestimatet ligger på en utdelning på 1:14 kronor för helåret 2019, enligt Infront Data.

Ericssons rapport väntas fredagen den 24 januari klockan 7.00. En telefonkonferens inleds klockan 9.00.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -