EKOFIN
DISKUTERAR KLIMATFOND OCH DIGITAL SKATT (Direkt)

2020-01-20 14:26

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s finansministrar mjukstartar året med diskussioner om EU:s Gröna giv för klimatomställningen och om beskattning av digitala företag.

Kommissionen ska presentera den Gröna given, både den breda ramen med 50 åtgärdsprogram och förslaget om en ny fond för klimatomställning.

I fredags angrep finansminister Magdalena Andersson kraftigt fonden för klimatomställning (Just Transition Fund) för att tillföra nya kostnader på 7,5 miljarder euro till EU:s långtidsbudget 2021-2027.

Sverige hör till en grupp nettobetalare som kämpar för att hålla nere EU:s långtidsbudget till 1 procent av BNI.

"EU har hittat på någon fördelningsnyckel av pengar som inte finns. Den fördelningen och de siffrorna är inte värda vatten", sade Magdalena Andersson till Ekot.

Annars förespråkar Sverige klimatsatsningar inom 1-procentsgränsen.

Vid EU-toppmötet den 12 december gick statsminister Stefan Löfven med på att EU upprättar ett ramverk med incitament och stödåtgärder för att "säkerställa en rättvis omställning". Beslut kommer i senare skeden.

På ekofinmötet ska finansministrarna också kort diskutera läget i de pågående OECD-förhandlingar om hur den digitala ekonomin ska beskattas.

Sverige ogillar alla förslag i OECD-diskussionerna om att flytta skattebasen för företagsbeskattning till konsumtionslandet från företagens hemland. Som exportland med liten hemmamarknad riskerar Sveriges statskassa att förlora stora pengar. Sverige föredrar i stort det nuvarande systemet.

Däremot är Sverige mer positivt till ett förslag att införa en global miniminivå på bolagsskatt. Målet för OECD är att enas före slutet av 2020.

Frankrike fortsätter att driva på för att EU ska samla sig kring den franska linjen om beskattning i konsumtionslandet, en linje som alltså Sverige ogillar.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -