RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, KRONFÖRSVAGNING INFÖR TUNGA BESKED (Direkt)

2019-12-09 16:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska och tyska drog likt amerikanska marknadsräntor nedåt på måndagen inför flertalet tunga händelser kommande dagar. Exportkänsliga valutor hade en klen start på veckan sedan kinesisk data över exporten för november visat en svagare utveckling än väntat. Kronan försvagades några öre mot både euro och dollar.

"Det är flera eventrisker denna vecka inklusive Fed-möte, ECB, brittiskt val och riksrättsprocessen", sade Mitul Kotecha på TD Securities till Bloomberg News.

Svenska räntor stängde 1-2 punkter lägre och tyska räntor var ned runt 1 punkt sedan fredagseftermiddagen. Samtidigt var amerikansk tioårsränta ned 1 punkt.

Italienska räntor ställdes ned 5 till 7 punkter på måndagen, efter att ha stigit i förra veckan. Landets regering ser det som högprioriterat att minska skuldbördan, sade premiärministern Giuseppe Conte på måndagen.

Börshandeln var avvaktande med begränsade indexrörelser i Asien, Europa och USA under måndagen.

"Det finns inga uppsidesrisker längst horisonten. Riskerna väger mot nedsidan med handelskriget som den stora nedåtrisken", sade Katrina Ell på Moody's Analytics till Bloomberg TV.

Tysklands handelsbalans visade ett större överskott än väntat i oktober när exporten oväntat ökade jämfört med i september. Kinas export sjönk däremot 1,1 procent i årstakt i november, väntat var 0,8 procents ökning. Exporten minskade därmed för fjärde månaden i rad. Den kinesiska importen ökade 0,3 procent och handelsöverskottet stannade därmed på motsvarande 38,7 miljarder dollar. Capital Economics noterade att en mer kraftfull nedgång i exporten till USA mer än övervägde starkare utveckling till en del andra länder. I årstakt minskade exporten till USA med 23 procent. Även säsongsjusterat dämpades exporten till USA och andra länder.

"Den fortsatta nedgången av leveranser till USA indikerar att tullarna fortsätter att ta sin tribut och att möjlig tidigareläggning av amerikansk import inför söndagens deadline troligen varit begränsad", skrev Capital Economics.

Enligt Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow är tidigare angiven deadline i slutet av denna vecka, den 15 december, fortsatt är aktuell för att införa nya tullar mot Kina, även om Donald Trump är nöjd med hur förhandlingarna går.

Det har under en längre tid kommit motstridiga signaler om hur nära länderna verkligen är ett "fas ett"-avtal, men det rör sig också om olika tidslinjer där länderna också agerar på längre sikt. Financial Times rapporterade att Kinas regering har beordrat myndigheter att ta bort utländsk datautrustning och mjukvara inom tre år. Det kan bli ett slag mot företag som HP, Dell och Microsoft och pekar mot riktningen av "frånkoppling" från globala leveranskedjor och låter som ett eko av Trump-administrationens försök att minska användningen av kinesisk teknik hos USA och dess allierade.

Japanska räntor drog upp sedan BNP för tredje kvartalet reviderades upp till 0,4 procents ökning från det andra kvartalet mot tidigare estimat om +0,2 procent. Bland annat var japansk konsumtion högre än tidigare antagits inför momshöjningen i oktober. En rekyl nedåt fjärde kvartalet väntas efter att momshöjningen trätt i kraft.

På valutamarknaden försvagades exportkänsliga valutor som australiensiska och nyzeeländska dollar något mot den amerikanska dollarn. Oljepriset var samtidigt ned något och den norska kronan tappade ett par öre mot dollarn. Den svenska kronan var runt 4 öre försvagad mot både dollar och euro jämfört med på fredagseftermiddagen.

Veckans agenda är fullmatad med svensk KPI och inflationsförväntningar, policybesked från Fed och ECB, val i Storbritannien och den pågående riksrättsprocessen i den amerikanska kongressen. Därtill blir det KPI och detaljhandel från USA medan nya tullar mot Kina alltså därutöver kan komma att påföras i slutet av innevarande vecka.

Avseende det brittiska valet pekar opinionsmätningarna på en seger för Boris Johnson och de konservativa, men ledningen varierar kraftigt hos olika institut. Valresultatet kan komma att bli jämnt utan att de konservativa får en egen majoritet i parlamentet, särskilt som många väljare ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Pundet höll sig under 1:32-strecket mot dollarn efter att ha stärkts successivt under en längre tid under antagandet om ett tydligt valresultat som kan minska osäkerheten.

"Ingen kan avfärda en överraskning, särskilt inte efter valresultatet 2017, men Johnson ser ut att gå mot seger", sade Anthony Wells på Yougov till Bloomberg News. Han påpekade att opinionsmätningar skiljer sig åt på så sätt att vissa undersökningar visar på att Johnson får en stor majoritet, andra en medelstor majoritet eller att det blir så att resultatet hamnar just omkring en majoritet eller ej.

Turkisk lire försvagades något gentemot dollar efter att landets centralbank förändrat reservkravsregler och då en räntesänkning är förväntad senare i veckan. Även från Ryssland och Brasilien väntas räntesänkningar under innevarande vecka.

Mexikanska peson stärktes mot dollarn på hopp om att ett godkännande av det nordamerikanska handelsavtalet USMCA kan vara nära förestående.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -