HUAWEI
TONAR NED BETYDELSE AV UPPREPAD AMERIKANSK LÄTTNAD (Direkt)

2019-11-19 11:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska förlängningen av licenser för bolag som önskar fortsätta att göra affärer med Huawei trots regeringens svartlistning har ingen större positiv inverkan på det kinesiska bolaget, som fortsatt ser sig som oförtjänt illa behandlade, enligt ett uttalande.

De förlängda licenserna betyder inte att den illasinnade behandlingen av Huawei upphört, påstod bolaget i ett uttalande på tisdagen.

"Det har ingen väsentlig verkan på Huaweis verksamhet och affärer på något sätt", uppger bolaget.

Kinas utrikesdepartements talesperson Geng Shuang uppgav på tisdagen att USA bör upphöra med den diskriminerande behandlingen av ett annat lands företag och uppmanade USA att sluta göra ett handelsproblem till del av den politiska dagordningen.

"Detta har också skadat många amerikanska bolag som Huawei gör affärer med allvarligt", påstods vidare i Huaweis uttalande.

Svartlistningen följdes av breda börsras i berörda sektorer, bland annat inom chiputveckling, ett teknikområde där Huawei varit i stort behov av USA-tillverkade produkter baserade på amerikanska patent för nätverksutrustning i konkurrensen med Ericsson och Nokia. Huawei uppgav dock nyligen att de första helkinesiska basstationerna levererats.

Även på mobilsidan har Huawei drabbats hårt av USA:s agerande, sedan Google rev kontrakt och ströp åtkomsten till nya versioner av det i västvärlden dominerande operativsystemet Android.

USA och Kina är sedan i fjol invecklade i en handelspolitisk konflikt och både Kina och Huawei, som hävdar att det är lögn att telekombolagets produkter nyttjas för statligt kinesiskt spionage i enlighet med vad som hävdas i amerikanska underrättelserapporter, har påstått att företaget fallit offer i konflikten.

Det var tidigt på måndagen som Reuters rapporterade att USA förlängt de licenser som krävs för amerikanska bolag för att få handla med Huawei med ytterligare 90 dagar.

Huawei sattes upp på Vita husets svarta lista i maj i år och klassas sedan dess som ett nationellt säkerhetshot.Broadcom Inc - I dag

{point.key}

Intel Corp - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Ericsson A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -