EMU
NU KOMMER INBROMSNING I TJÄNSTESEKTORN - CAPITAL ECONOMICS (Direkt)

2019-11-18 14:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tjänstesektorn i euroområdet har än så länge hållits uppe relativt väl, när industrin gått svagt. Nu i slutet av året kommer dock spridningseffekterna från tillverkningsindustrin att komma ikapp tjänstesektorn, som väntas försvagas markant.

Det bedömer analyshuset Capital Economics.

"Euroområdets tjänstesektor har hållits uppe relativt väl än så länge i år. Vi räknar dock med att spridningseffekter från industrirecessionen och en långsammare sysselsättningstillväxt kommer att ta ut sin rätt de kommande månaderna. De senaste företagsundersökningarna pekar mot en kraftig inbromsning i sektorn under det fjärde kvartalet", skriver de i ett marknadsbrev.

De noterar många bedömare tröstat sig med att tjänstesektorn hållits uppe så väl när euroområdets industri gått in i en djup recession. En viss inbromsning har visserligen redan skett, särskilt i de delar av tjänstesektorn som är mest exponerade mot tillverkningsindustrin, men det var under 2018 och hittills i år syns ingen ytterligare avmattning.

De senaste företagsbarometrarna pekar dock mot att en tydligare nedgång snart kommer, skriver Capital Economics, som noterar att tjänste-PMI sjunkit från 58,0 i januari 2018 till 52,2 i oktober i år. Även i euroområdets konjunkturbarometer syns en nedgång.

Delindex för framtida aktivitet i tjänst-PMI är nu nära femårslägsta och antyder att tillväxten i tjänstesektorn kommer att falla kraftigt de närmaste månaderna.

"Följden är att utsikterna för euroområdets tjänstesektor försvagas. Med en industri som troligen förblir i recession nästa år tror vi att den årliga BNP-tillväxten kommer att bromsa in till runt 0,5 procent", skriver Capital Economics.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -