NEW YORK
BOEING OCH APPLE UPP PÅ STARK BÖRS, S&P 500 +0,8% (Direkt)

2019-11-15 22:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna handlades upp på fredagen efter pånyttfödd handelsoptimism.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,8 procent till 28.004. Det bredare S&P 500 steg 0,8 procent till 3.120, medan Nasdaqs kompositindex hade ökat 0,7 procent till 8.541.

Sektorsvis var det hälsovård som gick allra bäst för dagen, med en uppgång på drygt 2 procent, medan råvarubolag var sämsta sektor.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow meddelade på torsdagen att förhandlingarna med Kina om fas 1 i handelsavtalet är i slutskedet.

I det positiva handelsklimatet var det uppåt för exportkänsliga bolag som Boeing, Caterpillar och Apple, som samtliga steg drygt 1 procent. Apple fick även stöd av en höjd riktkurs av JP Morgan.

Halvledarbolaget Applied Materials rusade 9 procent efter att kvartalsvinsten, som presenterades sent på torsdagen, varit starkare än väntat.

Däremot sjönk Nvidia 2,7 procent, trots att omsättning och vinst för det tredje kvartalet var bättre än analytikernas förväntningar. Aktien har dock haft en stark utveckling under hösten. Grafikkorttillverkaren lämnade även en prognos om att kunna återgå till intäktstillväxt efter fyra kvartal med nedgångar.

Varuhuskedjan JC Penney gick upp 6,4 procent efter att ha presenterat en lägre kvartalsförlust än väntat och höjt resultatprognosen för helåret.

E-handels- och datacenterjätten Amazon sjönk 1,0 procent. Amazon har beslutat att ta upp kampen mot försvarshögkvarteret Pentagon avseende upphandlingen av det gigantiska så kallade JEDI-kontraktet, som tilldelades konkurrenten Microsoft i slutet av oktober.

T-Mobiles vd John Legere kommer enligt uppgifter inte ta över som vd för Wework, rapporterade CNBC. Beskedet fick T-Mobile att stiga 1,6 procent.

Googles moderbolag Alphabet steg 1,7 procent. USA:s högsta domstol har beslutat att ta upp målet där Oracle har anklagat Google för att stjäla kod.

Kursfallen för cannabisbolagen fortsatte. Denna gång leddes nedgången av Aurora Canabis, som föll runt 17 procent efter att på torsdagskvällen ha rapporterat en intäktsminskning på 24 procent för räkenskapsårets första kvartal.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 2 punkter till 1,83 procent.

Graf: S&P 500-index fredagen den 15 november

image

Bildkälla: InfrontAlphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Applied Materials Inc - I dag

{point.key}

Boeing Co - I dag

{point.key}

Caterpillar Inc - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -