EPIROC
HÅLLBARHETSFRÅGAN KOMMER PRESSA VÅRA KUNDER HÅRT - VD (Direkt)

2019-11-15 10:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hållbarhetsfrågan kommer att sätta hård press på gruvutrustningsföretaget Epirocs kunder, samtidigt som Epiroc måste dra sitt strå till stacken.

Det sade företagets vd Per Lindberg till reportrar vid Epirocs kapitalmarknadsdag på Tekniska museet i Stockholm på torsdagen.

Hållbarhetsfokus har varit en trend under många år, men frågan förefaller ha aktualiserats ytterligare i år, inte minst klimatfrågan.

Vad gör ni för reflektioner kring det? Måste ni öka takten i omställningen?

"Det kommer att sätta väldigt hårt tryck på våra kunder att man jobbar hållbart. Det är allt från den sociala dimensionen lokalt med bättre arbetsvillkor, och att man jobbar med lokala samhällen på ett bra sätt, och sedan naturligtvis själva gruvdriften när det gäller hantering av utsläpp, restvatten och bergmassor", pekar Per Lindberg på.

Epiroc-chefen lyfter fram gruvbolaget Vales dammkatastrof i Brasilien som orsakade hundratals dödsoffer.

"Skulle Vale få en sådan smäll till vet jag inte om de överlever. Så det kommer att vara en jättepress. Vi måste naturligtvis dra vårt strå till stacken", säger Per Lindberg.

Finns det inslag i er produkt- och tjänsteportfölj som ni upplever inte är hållbara?

"Det är klart att det finns ett frågetecken för vår olje-, gas- och kolexponering. Vi utvecklar inga produkter för de segmenten. Vi har 4 procent av vår försäljning riktad mot fossila bränslen. Det är det jag tycker att vi ska ifrågasätta. Vi har avyttrat verksamhet kring förbrukningsvaror mot olja och gas", säger Epiroc-chefen.

"Sedan tror jag att vi som bolag är lika bra eller bättre än andra som levererar till samma segment, så man får inte vara för närsynt och säga att vi ska dra oss ur, och så kliver någon annan in som har en sämre profil än vad vi har. Men detta är ingenting för oss långsiktigt. Successivt kommer det att försvinna", säger Per Lindberg.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Epiroc B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -